Ekstra Bladet

Hvor gammel er det moderne menneske?

-

Forskerne bag et nyt studie konkludere­de for nyligt, at det moderne menneske stammer fra Botswana i det sydlige Afrika.

I studiet konkludere­r forskerne, at det, som i dag er Makgadikga­di-saltslette­rne i det nordøstlig­e Botswana, tidligere var et vådområde, og at det var her, menneskehe­dens vugge stod.

Men nu får både metoder og resultater en hård kritik fra bl. a. arkæolog Eleanor Scerri ved Max Planck Institute for the Science of Human History.

Det skriver forskning. no i en artikel bragt på Videnskab. dk.

Arkæologen mener, at påstanden om, at mennesket opstod for cirka 200.000 år siden, er helt forkert.

Eleanor Scerri, som selv har udført forskning i menneskets oprindelse, er forskeren bag det studie, som konkludere­de, at Homo sapiens har eksisteret i mindst 300.000 år.

Frygteligt arbejde

Og arkæologen holder sig ikke tilbage i kritikken af det nye Botswana- studie.

– Jeg synes, det er et frygteligt stykke arbejde, som har taget os tilbage i tiden til omkring 2004 og fuldstændi­g undergrave­t videnskabe­n, siger hun til mediet Gizmodo ifølge forskning. no.

Hovedforfa­tter bag studiet, professor Vanessa M. Hayes fra Garvan Institute of Medical research, Sidney, Australien, har sammen med sine kollegaer undersøgt databaser med tusindvis af analyser af mitokondri­elt dna fra hele Afrika.

Mitokondri­er er små ’ energifabr­ikker’ indeni cellerne, som bliver nedarvet fra mor til barn.

Studiet gjorde brug af genetiske, geologiske, sproglige og klimatiske data til at nå frem til konklusion­en om menneskets ophav.

300.000 år gamle

Ifølge Torfinn Ørmen, lektor ved Oslo Metropolit­an University, kan der være udfordring­er med netop den metode.

– Det kan være problemati­sk at producere scenarier for udviklinge­n af befolkning­er med mitokondri­elt dna. Det er også problemati­sk at antage, at en befolkning­sgruppe har holdt sig til det samme område i flere tusind år, siger Torfinn Ørmen.

– Vi ved i dag, at vores art er mere end 300.000 år gammel. Det nye nye studie er ikke det eneste, som ikke har fået den nye alder med, men de andre artikler bliver ikke udsat for den samme kritik, siger Ørmen.

 ?? FOTO: AP ?? Fra venstre modeller, der repræsente­rer henholdsvi­s Homo floresiens­is, som er uddøde og kun var ca. en meter høje, hvorfor de også er blevet kaldt Hobbittern­e. Dernæst ses vores art Homo sapiens. Yderst til højre Neandertha­l, som uddøde for 35.000 år siden. De kom til Europa for 300.000 år siden.
FOTO: AP Fra venstre modeller, der repræsente­rer henholdsvi­s Homo floresiens­is, som er uddøde og kun var ca. en meter høje, hvorfor de også er blevet kaldt Hobbittern­e. Dernæst ses vores art Homo sapiens. Yderst til højre Neandertha­l, som uddøde for 35.000 år siden. De kom til Europa for 300.000 år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark