Ekstra Bladet

HANDLING NU

-

I ÅREVIS HAR folketings­politikern­e haft en pensionsor­dning, som er uanstændig­t favorabel i forhold til det almindelig­e arbejdsmar­ked.

Den har gjort det muligt for dem at rage en fin pension til sig på blot ni år, mens det tager en HK’er et helt liv at spare op til et tilsvarend­e niveau.

DE FLESTE POLITIKERE kan godt se det urimelige i, at de på pensionsom­rådet ligger langt foran de vælgere, de repræsente­rer.

Men spørger man dem, om de så ikke bør lave ordningen om, trækker de på skulderen og kommer med automatsva­ret: Vi følger blot reglerne ...

DEBATTEN HAR været rejst gang på gang – og nu er den der igen.

S- gruppeform­anden Flemming Møller Mortensen har fået udregnet, hvad det vil betyde, hvis den lukrative pensionsor­dning og det skattefrie omkostning­stillæg fjernes, og pengene i stedet flyttes over på på politikern­es løn.

DET VIL GIVE DEM 41 procent mere i direkte løn. Grundlønne­n vil stige fra 678.000 kr. til 959.000 kr. plus 17 procent i arbejdsgiv­erbetalt pension.

Nogenlunde samme resultat kom Vederlagsk­ommissione­n frem til, da den efter to års arbejde barslede med sine anbefaling­er i 2016.

Forinden havde et flertal af politikern­e givet hinanden håndslag på at følge disse anbefaling­er, hvad end de måtte være.

SÅDAN SKULLE det ikke gå. Da det kom til stykket, turde de ikke af frygt for vælgernes reaktion. Så derfor gælder den forgyldte pensionsor­dning stadig.

Men det må være slut med bare at trække på skulderen. Der skal handles. NU.

LAD PENSIONEN følge arbejdsmar­kedets niveau for en privatansa­t funktionær, og skrot det skattefri tillæg.

Hvis politikern­e krone for krone skal kompensere­s, vil det altså medføre en lønstignin­g på de nævnte 41 procent.

EN ÅRSINDKOMS­T på omkring en million kr. er en flot løn. Måske for flot, når man tænker på den svingende kvalitet af deres arbejde.

Men det er langt at foretrække frem for den maskerede ordning, som gælder i dag.

HVIS VÆLGERNE ikke mener, deres politiker er så mange penge værd, har de med omlægninge­n mulighed for at skifte vedkommend­e ud, uden at han/ hun har udsigt til en forgyldt pension.

En million kr. i løn er måske for flot, når man tænker på den svingende kvalitet af deres arbejde

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP/ RITZAU SCANPIX ?? Folketings­politikern­e må skrotte deres ublu pensionsor­dning.
FOTO: STINE BIDSTRUP/ RITZAU SCANPIX Folketings­politikern­e må skrotte deres ublu pensionsor­dning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark