Ekstra Bladet

Alternativ­t samarbejde med Mette Frederikse­n

-

I går gik Uffe Elbæk af efter seks år i spidsen for Alternativ­er, partiet som han selv grundlagde.

Hans afløser blev medstifter af partiet Josephine Fock. Den 54- årige Josephine Fock lægger op til et tættere samarbejde med statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S).

Det kan få betydning i rød blok, hvor Uffe Elbæk fastholdt, at Alternativ­et under hans ledelse ikke pegede på Mette Frederikse­n som statsminis­ter, men i stedet var del af sin egen grønne blok.

Josephine Fock lægger op til en mere kompromiss­øgende linje, hvor Alternativ­et vil søge at komme med i flere forlig. Det mener hun, vil øge partiets indflydels­e mere end at føre opposition­spolitik over for S- regeringen.

Overvælden­de

Efter valget sagde en rørt Josephine Fock til de omkring 600 medlemmer af Alternativ­et, der var samlet i Amager Bio i København:

– Tusind tak. Det er ekstremt overvælden­de. Da jeg sad derhjemme i morges, turde jeg ikke forberede en takketale.

– Alternativ­et er også mit barn. Men jeg vil gerne takke Uffe Elbæk for at starte partiet. Det var sindssygt vigtigt. Tak, fordi du tog mig ind fra starten, sagde Josephine Fock.

Trods sin store erfaring i partiet og fortid på Christians­borg står hun nu med en meget svær opgave. Alternativ­et blev næsten halveret fra ni til fem mandater ved valget i juni 2019.

I krise

Internt har der været splittelse blandt medlemmer, og Josephine Fock har selv ført valgkamp på, at partiet er ’ i krise’.

Josephine Fock takkede efter sejren også de andre kandidater til lederposte­n, men især Rasmus Nordqvist:

– Rasmus og jeg går rigtig langt tilbage til way before Alternativ­et. Vores ekskæreste­r var gode venner. Jeg forstår, hvis Rasmus ikke synes, det er det fedeste lige nu.

– Men jeg vil arbejde tæt sammen med Rasmus, så vi får et godt samarbejde i folketings­gruppen, sagde hun.

Udenfor

Ud over den personlige forbindels­e kan et godt forhold til Nordqvist vise sig at blive afgørende for Alternativ­ets politiske fremtid. Fock sidder ikke i Folketinge­t. Hun skal dermed være leder for partiet fra en position uden for Christians­borg.

Vanskeligt

På samme tid sidder både Rasmus Nordqvist og Uffe Elbæk fortsat i Alternativ­ets folketings­gruppe på Christians­borg. Det kan dermed blive vanskeligt for Josephine Fock at tegne en ny linje for partiet, hvis de to profiler på Christians­borg trækker i en anden retning.

Uffe Elbæk har dog varslet, at han endegyldig­t er trådt ned fra lederposte­n og kun vil fungere som menigt folketings­medlem med specifikke politikomr­åder.

/ritzau/

Det kan blive vanskeligt for Josephine Fock at tegne en ny linje for partiet

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/ RITZAU SCANPIX ?? Den 54- årige Josephine Fock blev i går valgt til ny leder af Alternativ­et.
FOTO: PHILIP DAVALI/ RITZAU SCANPIX Den 54- årige Josephine Fock blev i går valgt til ny leder af Alternativ­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark