Ekstra Bladet

Hvorfor sidder Ellemann ikke selv ved bordet?

- Hans Engell

ventede udlignings­reSÅ KOM DEN LÆNGE form. Det lyder kedeligt og det er det også. Men det betyder utrolig meget for pengenes fordeling i Danmark og dermed hver eneste vælgers egen økonomi, om din kommune har kasserne fyldte eller er en fattig- per.

Selv efter 50 år med politik er det aldrig lykkedes mig at finde ud af, hvordan man præcist beregner, hvordan de mange milliarder fordeles mellem landets kommuner. Men sagt meget enkelt handler regeringen­s udspil om, at der skal flyttes milliarder fra de rige kommuner, de store byer og omegn plus de rigeste i Nordsjælla­nd og kommunerne nord for København til fordel for de fattige, primært i Jylland, Fyn og Lolland- Falster.

en masse politik. S vil SAGEN INDEHOLDER gerne hjælpe deres kommunale venner på den københavns­ke vestegn, Venstre vil gerne hjælpe de blå kammerater i det jyske, de røde vil ikke plyndre København og de konservati­ve prøver formentlig forgæves at holde på pengene i Gentofte, Lyngby og Hørsholm.

Så dermed er der lagt op til den helt store armlægning mellem partierne. Mette Frederikse­n vil have et forlig på plads inden sommerferi­en. Hun vil ikke for tæt på næste års kommunalva­lg.

Venstre prøvede selv at lande en udlignings­reform, men den gik i vasken, fordi K og LA ikke ville det samme som Venstre. Så nu skal det være. Og formentlig ender det med en stor aftale mellem S, SF, R, EL, ALT og V. DF kommer muligvis også med, men Tulle vil stjæle så mange penge fra det røde København, at han måske hægtes af.

interessen I REGERINGEN KONCENTRER­ER sig især om Venstre. Dette er første gang, hvor V- formand Jakob Ellemann- Jensen skal vise, om han kan levere et forlig eller om han holder sig udenfor. Hvad kan han, hvad tør han? Sagen er, at S formentlig sagtens kan lave en ren rød aftale. SF er helt med, det samme stort set med EL. R vil kunne trækkes ind. Nu har de lige brændt fingrene, da Jens Rohde gjorde R til grin i huslejesag­en.

Alle skal have indrømmels­er, men det er ikke uoverkomme­lige krav. Til gengæld betyder det noget om V er med. S og V sidder på næsten alle borgmester­poster tilsammen, så et forlig mellem dem vil være langtidsho­ldbart – uanset hvem, der sidder i regering.

På forhånd er de konservati­ve ude. Søren Pape Poulsen vil aldrig kunne lave et forlig, der sælger f. eks. Gentofte og Lyngby. Gentoftes Hans Toft vil tæske ham. De to kommuner skal formentlig slippe et gigantisk millionbel­øb. Derefter vil de sætte skatten pænt meget i vejret og give de røde og Venstre skylden. Så større er problemet ikke.

MEN HVAD MED Venstre? I første omgang har Ellemann sendt Sophie Løhde (valgt i Nordsjælla­nd) og Troels Lund Poulsen i byen som forhandler­e.

Det er ikke noget godt tegn. De to er et par hårde hunde, som hurtigt får klimaet i lokalet ned under frysepunkt­et.

Så derfor er mit spørgsmål: Hvorfor i alverden sætter Jakob Ellemann sig ikke selv til forhandlin­gsbordet?

Han må jo på et tidspunkt vise, at han kan noget alvorligt.

vigtig for UDLIGNINGS­SAGEN ER SINDSSYG alle Venstres borgmestre, og uanset om det ender med forlig eller forlis, skal Ellemann kunne forklare detaljerne. Ellemann aner givetvis ikke en brik om kommunal udligning. Det skal han ikke bebrejdes. Men ved at holde sig udenfor signalerer han, at han ikke gider bruge tid på den tunge politiske substans.

Her kunne han passende lære af Mette Frederikse­n. Som opposition­sleder gik hun selv ind i et hav af forhandlin­ger – mange syntes, at det var alt for meget, hun blandede sig i. Men hun lærte stoffet og det gavner hende i dag meget som statsminis­ter.

Pia Olsen Dyhr. ELLER SOM SF’S FORMAND,

Hun sætter sig ved forhandlin­gsbordet, når der om lidt skal handles politi- forlig. Ikke fordi hendes ordfører, Karina Lorentzen ikke kan – det kan hun i høj grad – men for selv at komme ind i detaljerne.

Det er klogt og det skaber respekt på Borgen, når partileder­ne personligt går ind i de tunge forhandlin­ger. Og de lærer selv en masse af det.

Formentlig ender det med et forlig mellem S og V. Og så kan Ellemann- Jensen bede Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen forklare Venstre- folkene, hvad aftalen går ud på. Det er ikke nogen klog måde at blive en respektere­t opposition­sleder og statsminis­terkandida­t på.

Ellemann aner givetvis ikke en brik om kommunal udligning

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Jakob Ellemann-Jensen ( V) har sendt Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen i byen som forhandler­e.
FOTO: JENS DRESLING Jakob Ellemann-Jensen ( V) har sendt Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen i byen som forhandler­e.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark