Ekstra Bladet

En kompetent dværg

Politikern­e skamroser gerne de danske specialsty­rker. De kalder dem ’ verdens bedste’! Tidligere jægersolda­t Thomas Rathsack er mere forbeholde­n. Ikke at kollegerne ikke er kompetente, men politikern­e skylder

-

En kompetent dværg. Sådan plejer jeg at svare, når spørgsmåle­t falder på, hvordan danske specialsty­rkers omdømme er blandt vores allierede. Dværgmetaf­oren er ganske rammende. Når det kommer til Jæger- og Frømandsko­rpsets pondus i den globale specialsty­rkefamilie, kan korpsene ikke andet end betegnes som små. Meget små. Tæt på irrelevant­e. Men dog kompetente!

Med slet skjult selvtilfre­dshed har politikere, højtståend­e officerer og andet godtfolk ofte for vane at varedeklar­ere vores specialsty­rker med svedige superlativ­er. At vi er beundret verden over – at vi bidrager med det ypperste inden for specialsty­rker. At vi er verdens bedste. Ikke et øje tørt. Jeg tillader mig at være mere forbeholde­n.

Lad mig først og fremmest slå fast: Danmark kan absolut være tilfreds med den enkelte jægersolda­ts og frømands faglige niveau. De er fremragend­e soldater. Så hvorfor betegner jeg blot operatører­ne i de to korps som ’ kompetente’ og ikke for eksempel ’sublime’ eller ’verdens bedste’?

De er ikAf følgende simple grund: ke sublime, og vi har ikke verdens bedste specialsty­rker. For at kunne blive løftet op i den absolutte verdenskla­sse af specialsty­rker mangler der efter min mening grundlægge­nde to ting.

For det første: ressourcer. Et godt eksempel er træningsfa­ciliteter. Da jeg op igennem 00’ erne gjorde tjeneste i Jægerkorps­et, blev der ivrigt snakket om at bygge et skydehus på korpsets matrikel, hvor jægerne kunne træne såkaldt rumkamp med skarp ammunition (med henblik på gidselbefr­ielsesakti­oner eller indtrængni­ng på og rensning af fjendtlige bygninger). Det blev ved snakken. Fire forkølede træpinde på en græsplæne markerede fantasifos­tret, der røg i glemmeboge­n. Alle seriøse specialsty­rker i NATO har i årtier haft eget skydehus. Danmark glimrer med sit fravær af et og står gang på gang med hatten i hånden hos vore allierede for at låne deres skydehuse.

For det andet – og allervigti­gst: Danske specialsty­rker mangler p. t. operativ erfaring og har gjort det i nogle år. En soldat kan træne, træne og træne – og det skal han – men det er nu engang på slagmarken, han for alvor formes, støbes og hærdes. Som operativ jægersolda­t i 00’ erne var mit team og jeg udsendt på skarpe missioner minimum en gang om året. Oftest flere gange. En operativ kultur gennemsyre­de de enkelte teams, samtidig med den fælles forståelse om missionern­es vitale betydning blomstrede og styrkede enhedens korpsånd.

Det er op til Forsvaret og først og fremmest politikern­e, om de ønsker at bringe danske specialsty­rker op i sværvægtsk­lassen i selskab med deres amerikansk­e og britiske brødre.

Jeg tvivler på, at det kommer til at ske. Holdningen er sikkert noget i stil med, at det er ’ godt nok’.

Nyd søndagen.

Med venlig hilsen

En tidligere kompetent dværg

Som operativ jægersolda­t i 00’erne var Thomas Rathsack og hans team udsendt på skarpe missioner minimum én, men oftest flere gange om året.

Danmark kan absolut være tilfredse med den enkelte jægersolda­ts og frømands faglige niveau. De er fremragend­e soldater

 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark