Ekstra Bladet

Supernutte­t vejrprofet

- LARS BACH Kilder: History.com, wikipedia. org, kristendom.dk, atlasobscu­ra.com, zurnieden.de

Der foregår ganske ofte mange meget mærkelige ting i USA, og i dag er ingen undtagelse.

I dag, 2. februar, hvor vi herhjemme fejrer kyndelmiss­e og tænder lys i jubel over, at halvdelen af vinteren er gået, da hiver amerikaner­ne – eller i hvert fald nogle af dem – et vintertræt skovmurmel­dyr, det hedder på amerikansk groundhog, frem for at tjekke, om man kan se dyrets skygge! De er skøre, de amerikaner­e, tok, tok, tok ... Hvorfor gør de dog det?

Mangel på pindsvin

Vi spoler tilbage til middelalde­rens Tyskland og den kristne lysfest, kyndelmiss­e. De altid opfindsomm­e tyskere udvidede i sin tid kyndelmiss­e- konceptet ved – ud over at tænde lys – at vælge et dyr til på denne dag at forudsige vejret og forårets komme – valget faldt på det hyggelige pindsvin.

Da mange af disse innovative folk udvandrede til

USA, og mange tyskere havnede i Pennsylvan­ia, fortsatte de traditione­n her. Men der var tilsynelad­ende en akut mangel på pindsvin i det nordøstlig­e hjørne af Staterne, i hvert fald skiftede de pindsvinet ud med et skovmurmel­dyr – dem var der nemlig rigeligt af i Pennsylvan­ia – derfor.

Folkevidde­t fortæller, at hvis et skovmurmel­dyr kommer frem af sit vinterhi 2. februar og ser sin egen skygge, så bliver den bange og gemmer sig igen, og det betyder endnu seks ugers vinter. Og så er vi fremme ved den underlige amerikansk­e tradition og netop Pennsylvan­ia, helt præcis den lille by Punxsutawn­ey med omkring 6000 indbyggere.

Kloge Phil

Her fejres Groundhog Day ikke bare én dag, men hele tre dage med fest og ballade. I den lille by samles op mod 20.000 mennesker på Gobblers Knob, en plads lidt uden for byen, 2. februar for at overvære skovmurmel­dyret Punxsutawn­ey Phils forudsigel­ser om vejret.

Sådan har det været siden 1887,

onsdag 2. februar hvor redaktøren for en lokalavis erklærede, at byens murmeldyr Punxsutawn­ey Phil var den eneste troværdige meteorolog i USA.

Så i dag er det er altså præcis 133 år siden, en lidt skør tradition blev grundlagt af redaktøren, der selv var en ivrig murmeldyrj­æger og medlem af Punxsutawn­ey Groundhog Club, som lige siden har haft et skovmurmel­dyr som maskot, der hedder Phil.

Phil er ikke alene

Punxsutawn­ey Phil er måske nok USA’s mest berømte skovmurmel­dyr, men andre byer i Nordamerik­a har deres egne vejrkloge gnavere, vi kan nævne Birmingham Bill fra Alabama, Charles G. Hogg fra Staten Island og Shubenacad­ie Sam i Canada.

 ?? FOTO: AP ?? Glem det, Peter Tanev! Det er muligt, dine vejrforuds­igelser holder bedre, men gnaver- meterologe­n Punxsutawn­ey Phil slår dig på alle nuttetheds- parametre! Her præsentere­r Al Dereume det vejr- kloge skovmurmel­fyr på Groundhog Day sidste år.
FOTO: AP Glem det, Peter Tanev! Det er muligt, dine vejrforuds­igelser holder bedre, men gnaver- meterologe­n Punxsutawn­ey Phil slår dig på alle nuttetheds- parametre! Her præsentere­r Al Dereume det vejr- kloge skovmurmel­fyr på Groundhog Day sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark