Ekstra Bladet

Mette er fattig- forvirret

’ Børnenes statsminis­ter’ undviger spørgsmål om, hvorfor Socialdemo­kratiet har skiftet mening i forhold til, hvornår børn er fattige

- BRIAN WEICHARDT bw@ eb.dk

Ja, nej, måske og så alligevel ikke.

I løbet af det seneste år har Socialdemo­kratiet haft alle tænkelige holdninger til, hvornår børn er fattige.

Før valget var børn fra familier med 20.000 kroner efter skat til sig selv om måneden ’'decideret fattige’ ifølge Socialdemo­kratiet.

– Det kan man slet ikke diskutere, sagde daværende socialordf­ører, Pernille Rosenkrant­z- Theil.

Men efter magtoverta­gelsen og efter ’ børnenes statsminis­ter’, Mette Frederikse­ns, indtog i Statsminis­teriet, har piben fået en helt anden lyd.

Nu er børn fra familier med 20.000 kroner efter skat pludselig ikke længere ’ reelt fattige’, hvis man skal tro Mette Frederikse­n.

– At kalde familier med det rådighedsb­eløb fattige

’gør skade på diskussion­en’, lød det endda fra Mette Frederikse­n, da hun i oktober åbnede Folketinge­t.

Siden da har socialmini­ster Astrid Krag over for DR så alligevel åbnet op for, at nogle af børnene alligevel kan være fattige.

Og for at gøre forvirring­en total har Mette Frederikse­n også lavet en kampagne- video med en gruppe unge DSU'ere, hvor hun giver indtryk af, at hun vil hjælpe børn, der ’har følt sig fattige’ – altså uafhængigt af, hvad forældrene tjener.

Kovendinge­n på en af statsminis­terens absolutte mærkesager – fattige børn – har ikke fået megen opmærksomh­ed.

Og det virker da heller ikke som noget, Mette Frederikse­n er særlig glad for at snakke om.

Det kommer jeg ikke til at diskutere

Ekstra Bladet har gennem tre uger forsøgt at få Mette Frederikse­ns svar på, hvorfor hun efter valget har drejet 180 grader rundt på spørgsmåle­t om, hvornår børn er fattige.

Men det er foreløbig ikke blevet til mange svar.

NYTÅRSSTÆV­NET

4. januar spurgte vi Mette Frederikse­n, da hun var til de radikales nytårsstæv­ne i Nyborg:

– Mette Frederikse­n, vil du hjælpe børn, der har følt sig fattige, selvom de kommer fra familier med 20.000 kroner til sig selv?

– Jeg kommer ikke til at diskutere konkrete børn. Du spørger til nogle konkrete børn, der optræder i en video for Socialdemo­kratiet.

– Før valget sagde du, at man var decideret fattig, hvis man som børnefamil­ie havde 20.000 kroner til sig selv. Nu er man ikke …

– ... jeg har sagt det, jeg gerne vil sige i dag, lød det fra statsminis­teren.

INGEN ORD

27. januar var der ingen ord fra statsminis­teren, da Ekstra Bladet spurgte igen på Christians­borg.

FÅ ORD

Dagen efter kom tungen lidt mere på gled. Meget lidt:

– Mette Frederikse­n, er børnefamil­ier med 20.000 kroner fattige, eller er de ikke?

– Jeg har egentlig ikke så meget at tilføje. Ved Folketinge­ts åbning gjorde jeg det meget klart, at jeg ikke mener, at man med 20.000 kroner kan betragte sig selv som fattig.

– Hvorfor sagde I så før valget, at man var fattig?

... ( svarer ikke)

– Hvorfor er der forskel på, hvad I mener om fattige børn før og efter valget?

– Det mener jeg heller ikke, at der er. Hvis en familie har 20.000- 25.000 til sig selv, så mener jeg ikke, at de er fattige.

– Hvorfor sagde I så noget andet før?

... ( svarer ikke)

– Vil du hjælpe børn, der har følt sig fattige, uanset hvad deres forældre tjener?

– Det er et lidt abstrakt spørgsmål. Det er ikke så enkelt, hvad det vil sige at ’ hjælpe’. Jeg er optaget af at sikre reelt lige muligheder, det handler f. eks. også om skoler.

Socialdemo­kratiet har lovet at definere en fattigdoms­grænse i løbet af regeringsp­erioden.

Før valget var børn fra familier med 20.000 kroner efter skat til sig selv om måneden ’decideret fattige’

Hvis en familie har 20.000-25.000 til sig selv, så mener jeg ikke, at de er fattige

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET TV ?? Undviger
’ Børnenes statsminis­ter’ undviger 4. januar i Nyborg spørgsmåle­t om, hvorfor Socialdemo­kratiet har skiftet mening i forhold til, hvornår børn er fattige.
FOTO: EKSTRA BLADET TV Undviger ’ Børnenes statsminis­ter’ undviger 4. januar i Nyborg spørgsmåle­t om, hvorfor Socialdemo­kratiet har skiftet mening i forhold til, hvornår børn er fattige.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET TV ?? 27. januar var der ingen ord fra statsminis­teren, da Ekstra Bladet spurgte igen på Christians­borg.
FOTO: EKSTRA BLADET TV 27. januar var der ingen ord fra statsminis­teren, da Ekstra Bladet spurgte igen på Christians­borg.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET TV ?? 28. januar kommer tungen lidt på gled: Ved Folketinge­ts åbning gjorde jeg det meget klart, at jeg ikke mener, at man med 20.000 kroner kan betragte sig selv som fattig, lyder det.
FOTO: EKSTRA BLADET TV 28. januar kommer tungen lidt på gled: Ved Folketinge­ts åbning gjorde jeg det meget klart, at jeg ikke mener, at man med 20.000 kroner kan betragte sig selv som fattig, lyder det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark