Ekstra Bladet

Jeg var blevet for tyk tilat putte med min kone

Ønsket om at opleve flere årtier sammen med hustruen, Anne, er drivkrafte­n bag kokken Claus Holms livsstilsæ­ndring

- Ved at melde mig til programmet hænger jeg jo egentlig mit vasketøj til tørre

– Jeg fik en advarsel for et par år siden, men det var ikke nok til at få mig til at ændre livsstil, siger kokken Claus Holm, der ikke mindst er kendt for at stå i køkkenet i ’ Go’ morgen Danmark’ på TV2.

Advarslen kom, da blodet pludselig begyndte at vælte ud af hans næse på vej hjem fra arbejde, og han røg akut på hospitalet, hvor han blandt andet fik konstatere­t et alt for højt blodtryk. Alligevel fik det ham ikke til at skrue ned for tempoet eller på anden vis ændre livsstil. Men nu er der nye boller på suppen – for at blive i kokke- terminolog­ien.

49- årige Claus Holm har nemlig sagt ja til at medvirke i TV2- programmet ’ Fem fede kokke’, hvor en håndfuld af Danmarks kendte kokke forsøger at ændre mad- og motionsvan­er. Og noget tyder på, at det virker.

Vægten sagde 121 kilo, fedtprocen­ten 43, og bodyage- indekset 72, da optagelser­ne til programmet startede i september. I dag vejer han 106 kilo, og et stort tjek hos egen læge viser, at alle tal er i klar bedring.

– Hvorfor sagde du ja til at være med?

– Fordi jeg efterhånde­n havde problemer med at ligge i sofaen og putte med min kone. Det var svært at ligge tæt sammen. Maven var simpelthen i vejen. Mit blodtryk er for højt, og mine ben hæver, når jeg sidder i bilen. Men jeg har altid haft svært ved at komme i gang med motion og nye kostvaner.

– Motivation­en er, at jeg rigtig gerne vil opleve mange flere årtier sammen med Anne, og det fortæller krop og læger, at jeg kun kan ved at lægge mit liv om. Ved at melde mig til programmet hænger jeg jo egentlig mit vasketøj til tørre – og kan jeg ikke gennemføre de ændringer, det kræver, så er jeg jo en kylling, og det vil jeg ikke være, siger Claus Holm, der i dag kun mangler få kilo i at nå ned på tallet 100.

Hans arbejdsuge er fortsat tæt på 90 timer, og månedligt får han tilbragt 6000- 7000 kilometer i sin bil.

Masser af løbeture

Men hvor han inden programmet tankede op med en høj snegl, en croissant og et rundstykke, når han var på farten, er det i dag proteinsal­ater, skyr og kildevand, der kommer med i bilen. Og hvor han tidligere smed sig på sofaen med en pose chips, når han endelig kom hjem og kunne holde fri, trækker han og hustruen i stedet i løbetøjet og får snakket om dagen, imens tre kilometer tilbagelæg­ges.

– Eller rettere, det er Anne, der snakker. Jeg løber og lytter. Og så har jeg opdaget, at man – når man kommer hjem efter 12- 14 timers arbejde og bare er ved at skvatte sammen – får langt mere energi ved at løbe en tur end ved at smide sig på sofaen, siger Claus Holm, der efter mødet med programmet­s træner, Mark Abildhauge, har lært at nyde at være i bevægelse.

– Da vi alle mødtes første gang, var jeg lidt af en sur gammel mand – det bundede i usikkerhed, og de første 14 dage var et mareridt. Der er lidt piberi i de første programmer. Men i dag står jeg op klokken fem, spiser lidt havregrød og løber fire kilometer med min elskede hund, Carlo. Siden står den på squats og en tur på motionscyk­len.

Er blevet en vane

– Det er blevet en vane for mig. Som at børste tænder og at vaske hænder efter toiletbesø­g. Det er ikke nogen kur, jeg er i gang med. Det er blevet en livsstilsæ­ndring, siger

Claus Holm.

 ??  ?? – Jeg har opdaget, at man – når man kommer hjem efter 12-14 timers arbejde og bare er ved at skvatte sammen – får langt mere energi ved at løbe eller gå en tur, siger Claus Holm.
– Jeg har opdaget, at man – når man kommer hjem efter 12-14 timers arbejde og bare er ved at skvatte sammen – får langt mere energi ved at løbe eller gå en tur, siger Claus Holm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark