Ekstra Bladet

LEGENDERNE­S RÅD TIL CHRISTIAN: LÆR ITALIENSK - OG SCOR NOGLE MÅL

VELKOMMEN TIL ITALIEN: Preben Elkjær og Michael Laudrup ved, hvad der skal til for at begå sig i Støvleland­et og i Serie A

- GISLE THORSEN Gisle@ eb.dk

Christian Eriksen er kommet til et nyt land og en helt anden fodboldver­den.

Da den danske landsholds­spiller i sensommere­n 2013 ankom til London for at skrive kontrakt med Tottenham, skete det i stilhed.

Der var ingen ellevilde fans til at tage imod indkøbet fra Ajax.

Da Eriksen mandag morgen landede i den lille lufthavn Linarte i Milano, fik han første bevis på, at der venter ham noget helt andet i Inter.

Der var flere kamerahold på plads, og da Eriksen nogle timer senere var til det obligatori­ske lægetjek ved Palazzo CONI i Milano, var det til lyden af omkring 150 jublende Inter- fans.

Velkommen til Italien, Christian!

– Fodbold i Italien har en helt speciel stjerne hos italienern­e. Det er ikke som i England. Italienern­e forventer, at du er åben.

– Du skal smile og gestikuler­e. Vise, at det betyder noget for dig - for det betyder utrolig meget for dem. Jeg oplevede, at man skulle omstille sig hurtigt, siger Preben Elkjær, der efter EM- slutrunden i 1984 tog til Verona.

Blev hurtigt smidt ud

Chefen fra Lokeren blev hurtigt en populær skikkelse i Romeo og Julies by.

I sin første sæson var han med til at sikre klubben et sensatione­lt mesterskab. Det glemmer de aldrig, og Elkjær blev i 2018 æresborger i Verona.

Selvom Hellas Verona var en lille klub, var presset på Elkjær stort, og det kommer Christian Eriksen som udlænding også til at mærke i Inter, der historisk set er blandt de helt store i Støvleland­et.

– Du skal spille godt. Du skal fandeme spille godt, for ellers gider de ikke have dig. I min tid så jeg nogle af verdens bedste spillere blive smidt ud efter få måneder.

- Sócrates er et meget godt eksempel. ' Det dur ikke det der', sagde de, og så var han væk. Der gik kun nogle måneder. Så du skal give noget af dig selv, spille godt og meget gerne score nogle mål. Det kan de godt li’, siger Preben Elkjær med et grin.

Michael Laudrup var i italiensk fodbold på samme tid som sin angrebsmak­ker på Sepp Pionteks populære 80' er- hold.

Laudrup, der spillede i både Lazio og Juventus, hæfter sig også ved den nye kultur, som Christian Eriksen er kommet til – og hurtigt skal lære at kende.

– Det kræver noget tilvænning – både på banen og uden for banen. Men Christian ved jo godt, at det er noget andet.

– Han kommer til noget nyt, og så skal man ligesom begynde forfra. Det kan være sundt som spiller og som person, og han har en alder, hvor han godt kan gøre det, siger Michael Laudrup og kommer med et konkret råd til den 27- årige danske landsholds­stjerne: Kom i gang med italiensk for begyndere hurtigst muligt.

– Jeg har altid gjort noget for at sætte mig ind i kulturen. Det er vigtigt. Italienern­e er søde, og de hjælper dig, men du skal også give noget igen, siger Laudrup.

Tal sproget

Han nævner selv et eksempel på en spiller, der har fået ry for ikke at omfavne sin nye kultur.

I Spanien bliver Real Madrids waliser Gareth Bale ikke ligefrem rost for sin spansk- kundskaber, og det tjener som et eksempel på, hvordan Eriksen ikke skal gøre i Italien.

– De giver dig selvfølgel­ig en periode, og nogle har brug for lidt længere tid end andre, men som med Bale i Spanien risikerer man at få prædikatet, at man ikke gider kulturen, selvom det måske slet ikke er sådan.

– Så man skal lige sætte sig ind i det. Hvor er det, man er kommet hen. Hvordan er historien, siger Michael Laudrup, mens Preben Elkjær også fremhæve vigtighede­n af, at man som udlænding lærer italiensk:

– Det er en vigtig ting. Italienern­e sætter stor pris på, at man prøver at tale deres sprog med de fejl, der måtte være.

Man kan dog lære nok så meget om kulturen og blive nok så god til italiensk.

I sidste ende kommer alt an på resultater­ne på banen, og det er endnu mere udtalt i Italien end i så mange andre lande.

I sidste ende kommer alt an på resultater­ne på banen, og det er endnu mere udtalt i Italien end i så mange andre lande

Du skal spille godt. Du skal fandeme spille godt, for ellers gider de ikke have dig

 ??  ??
 ?? PR FOTO FOTO: MIGUEL MEDINA/AFP/ RITZAU SCANPIX ?? Ny dreng i klassen:
Preben Elkjær opnåede at blive æresborger i Verona.
Christian Eriksen er med Inter begyndt i en helt ny klasse. – Han kommer til noget nyt, og så skal man ligesom begynde forfra, siger Michael Laudrup.
PR FOTO FOTO: MIGUEL MEDINA/AFP/ RITZAU SCANPIX Ny dreng i klassen: Preben Elkjær opnåede at blive æresborger i Verona. Christian Eriksen er med Inter begyndt i en helt ny klasse. – Han kommer til noget nyt, og så skal man ligesom begynde forfra, siger Michael Laudrup.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark