Ekstra Bladet

Pers piller er udsolgt

57- årige Per er rystet over, at de piller, han tager for at undgå psykoser, ikke længere kan findes på apoteket. I stedet skal hans læge bestille dem hjem fra udlandet, men det er Per ikke tryg ved

-

I 30 år har 57- årige Per taget Nozinan- piller for ikke at få psykoser. Pillerne har medvirket til, at den 57- årige, der er diagnostic­eret med bipolar affektiv sindslidel­se, har kunnet bibeholde et rimeligt liv, men siden efteråret har pillerne ikke været at finde på danske apoteker.

– Ved sidste besøg på apoteket blev jeg gjort opmærksom på, at egen læge kunne bestille Nozinan i udlandet. Det mener jeg er både uforsvarli­gt, ulovligt og uhørt, fortæller Per.

Selvom Per kun tager små doser af 5 mg om dagen, spiller pillerne en vigtig rolle i hans liv.

– Jeg har levet godt med den medicin i 30 år, og når jeg tager den, ryster mine hænder ikke, og jeg kan slappe af.

Ekstra Bladet har bedt det danske firma, der producerer Nozinan, Sanofi, om at svare på, hvorfor pillerne ikke længere er at finde på danske apoteker.

– Vi er naturligvi­s kede af besværet for både læger og patienter og kan henvise til firmaet Specific Pharma, som kan være behjælpeli­ge med at skaffe Nozinan på udlevering­stilladels­e.

– Jeg har ikke yderligere kommentare­r til situatione­n, som den ser ud lige nu, men ønsker Per alt det bedste, skriver Sanofis danske chef, Rasmus Villemoes, og henviser til en pressemedd­elelse til praktisere­nde læger, hvor medicinalf­irmaet begrunder pillernes fravær med, at det ikke længere er muligt at skaffe et hjælpestof, der indgår i den godkendte formulerin­g af lægemidlet. Firmaet foreslår samtidig, at lægerne søger om en udlevering­stilladels­e hos Lægemiddel­styrelsen.

På ekstrablad­et. dk og Facebook har Pers historie skabt debat. Nedenfor kan du læse nogle af reaktioner­ne.

Få dog lægen til at søge udlevering­stilladels­e fra lægemiddel­styrelsen, det går problemfri­t, og så er den kendte medicin igen hjemme.

Simon B.

Jeg ville heller ikke være tryg ved at købe noget i udlandet, man hører om, at det bare er cement, de sælger, for hvilken for en side kan man stole på? Apoteket må da købe dem hjem, som de mener er de rigtige. Vi betaler faktisk skat i det her land.

Marty F.

Jeg synes, Per skulle få nogle af de omtalte piller fra udlandet istedet for at forsøge sig med nogle andre fabrikater, da jeg ved, at mange med Pers lidelse har rigtig svært ved bare at skifte de piller, der virker for dem. Held og lykke Per.

Leif J.

Hvor er det trist, at man bliver fanget på den måde. Jeg er jo nærmest heldig, at det kun er min smertestil­lende medicin, som jeg ikke kan få. Føler med Per.

Lissi J.

Levnedsmid­delstyrels­en burde træde til i de her tilfælde og hjælpe lægerene med at få fat i erstatning­smedicin!

Lars B.

Kan kun sige, at jeg føler så meget med Per. Jeg er selv bipolar og i sidste uge skulle jeg forny min recept, men det viste sig at de ikke kunne levere min medicin. Men det fik jeg først at vide, da jeg stod på apoteket. Det ville ha været rart hvis man hos lægen lige havde undersøgt om det var på lager. Håber, du kommer igennem, Per.

Jesper M. L.

 ?? PRIVATFOTO ?? 57- årige Per kan ikke længere få sin antipsykot­iske medicin på apoteket.
PRIVATFOTO 57- årige Per kan ikke længere få sin antipsykot­iske medicin på apoteket.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark