Ekstra Bladet

PET BESKYTTEDE FORMODEDE SPIONER DØGNET RUNDT

Eksil- iranere, som den iranske regering ønsker at dræbe, spionerede i Danmark for Saudi-Arabien, mener PET

- JANAN SØGAARD SØGAARD js@ eb.dk

Mens PET døgnet rundt beskyttede tre ledende medlemmer af den iranske separatist­bevægelse ASMLA i Ringsted af frygt for et iransk mordforsøg, var de samtidig spioner for regeringen i Saudi- Arabien.

De indsamlede oplysninge­r om personer og virksomhed­er i Danmark, og de gav oplysninge­rne videre til Saudi- Arabiens efterretni­ngstjenest­e.

Det mener PET, Politiets Efterretni­ngstjenest­e, der anholdt de tre eksil- iranere i går og som i dag kræver dem varetægtsf­ængslet, sigtet for spionage. Spionagen har ifølge PET stået på mellem 2012 og 2018.

– Iran og Saudi- Arabien har taget deres indbyrdes stridighed­er med til Danmark. Det kan og vil vi ikke acceptere, sagde PET- chef

Finn Borch Andersen i går. Finn Borch Andersen i går. PET og politiet kræver PET og politiet kræver dørlukning i grundlovsf­orhøret, og derfor vil PETchefen ikke konkretise­re, hvem og hvad de tre eksilirane­re skal have spioneret imod på Saudi- Arabiens vegne.

Danmark var lammet

Trafikken i store dele af Danmark blev lammet 28. september 2018, da politiet og PET jagtede en formodet iransk mordpatrul­je, som planlagde at dræbe lederen af ASMLA i Ringsted.

En svensk sort Volvo med flere unge blev observeret af PET ved ASMLA- lederens bopæl i Ringsted, der var video- overvåget, og de stak af fra politiet. Det viste sig dog, at de unge fyre blot havde stjålet Volvoen og intet havde med iranske mordplaner at gøre.

Men mordplaner­ne var reelle reelle nok, nok, mente mente PET, PET, som som i i oktober oktober 2018 2018 fik fik varevare tægtsfængs­let en i dag 40årig norsk statsborge­r af iransk oprindelse for at have bistået den iranske efterretni­ngstjenest­e med at planlægge mordet på ASMLA- lederen i Ringsted.

Han og to andre ledere i ASMLA, der står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz, fik livvagter fra PET og blev skjult i et af PET’s sikre huse.

Iran og Saudi-Arabien har taget deres indbyrdes stridighed­er med til Danmark

Nu er de så alle tre – ifølge PET – afsløret som spioner for Saudi- Arabien, der ligesom ASMLA kæmper mod det iranske præstestyr­e. Samtidig med anholdelse­n af de tre ASMLA- medlemmer i Danmark, slog hollandsk politi til og anholdt et medlem af ASMLA på spion- mistanke.

Sigtet for at hylde terror

PET- chef Finn Borch Andersen medgiver, at PET dermed har beskyttet formodede spioner med livvagter. Men han siger, det er PET’s lod at gøre begge dele – at beskytte folk, der er udsat for trusler, og afsløre fremmed spionage i Danmark.

De tre eksil- iranere var i forvejen sigtet for at have billiget terror begået i Iran. 7. november 2018 blev de sigtet efter straffelov­ens paragraf 136 stk. 2, der giver op til to års fængsel til den som ’ offentligt udtrykkeli­gt billiger’ terror- forbrydels­er.

Det skyldes, at ASMLA angiveligt via organisati­onens tv- station i Ringsted skal have hyldet et angreb 22. september 2018 på en militærpar­ade i Ahwaz, hvor 25 soldater fra Irans Revolution­sgarde blev dræbt og 70 såret.

Iran hævder, at ASMLA stod bag angrebet, og betegner derfor bevægelsen som en terror- organisati­on. Samme dag som angrebet skete i Iran, ransagede PET de tre eksil- iraneres bopæl og ASMLA’s tv- station.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIELS CHRISTIAN VILMANN/ RITZAU SCANPIX ?? PET- chef Finn Borch Andersen afslørede i går, at tre eksil- iranere, som PET har beskyttet mod et mordkomplo­t fra Iran, nu sigtes for spionage til fordel for Saudi-Arabien.
FOTO: NIELS CHRISTIAN VILMANN/ RITZAU SCANPIX PET- chef Finn Borch Andersen afslørede i går, at tre eksil- iranere, som PET har beskyttet mod et mordkomplo­t fra Iran, nu sigtes for spionage til fordel for Saudi-Arabien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark