Ekstra Bladet

STOFFER, VÅBEN OG KOPI-VARER – TOLDERNE ER SVÆRE AT SNYDE

I Københavns Lufthavn arbejder tolderne hver dag på at forhindre smuglervar­er i at nå ind i landet. Ekstra Bladets fotograf har været med dem på arbejde

- TEKST OG FOTO: ALEKSANDER KLUG alkl@ eb.dk

5,7 kilo kokain. 51.851 dopingpill­er og 12.030 knive, peberspray­s med mere.

Så meget illegalt gods konfiskere­de danske toldere ved landets grænser i 2018.

Ekstra Bladets fotograf har fulgt tolderne i Københavns Lufthavn, der undersøger de tusindvis af pakker, som dagligt ankommer fra hele verden.

Det summer af travlhed i lufhavnens bagageudle­vering, og tolderne har nok at se til.

Rejsende bliver med jævne mellemrum plukket ud til en stikprøve- kontrol. Her bliver bagagen undersøgt af en tolder, enten manuelt eller ved hjælp af et røntgenapp­arat.

Hvis tolderne fatter mistanke om, at den rejsende har noget at skjule, bliver vedkommend­e afhørt, hvorefter det vurderers, om der skal laves en fuld kropsscann­ing.

En scanning tager typisk ti sekunder, og selvom strålingen er lavere end den, man kender fra hospitaler­nes røntgensca­nnere, er det stadig mere end nok til at afsløre eventuelle stoffer, der kan være gemt i kroppen på den rejsendes.

Doping og falske Rolex- ure

Omkring en kilometer fra lufthavnen­s terminaler er en anden og mere møjsommeli­g operation i gang.

I en grå lagerhal arbejder tolderne på højtryk for at gennemgå de tusindvis af privat- og erhvervspa­kker, der ankommer til Københavns Lufthavn.

Og pakker er der nok af. Danskerne shopper på nettet som aldrig før. Faktisk så meget, at onlinebuti­kken wish. com er blandt de fem mest populære hjemmeside­r, når danskerne køber ind på nettet.

En efter en bliver pakkerne scannet og sendt videre i systemet. Mange indeholder ganske tilforlade­lige varer, der tæller alt fra køkkenudst­yr til legetøj, kunst og elektronik.

Men det er ikke alle pakker, hvis indhold er helt i tråd med loven. Der kan være tale om alt fra narkotika og dopingstof­fer til våben, eksotiske dyr og kopivarer. Sådanne pakker bliver åbnet, og indholdet tjekkes manuelt af de rutinerede toldere.

Mens Ekstra Bladet er til stede, bliver flere pakker med stoffet letrogen og testostero­n, blyholdige fiskekroge og springkniv­e samt et falsk Rolex- ur konfiskere­t.

Mange af varerne er afsendt fra Asien, og alene i 2018 ankom der i gennemsnit hver dag 40.000 pakker fra Kina til Københavns Lufthavn.

 ??  ?? Narkohunde­n Maggie og hendes fører, Pia, på arbejde ved bagageudle­veringen. Maggies næse er en uvurderlig hjælp, og derudover finder man typisk frem til mistænkte smuglere ved at gennemgå passagerli­ster, kigge på passagerer­nes adfærd og trække på efterretni­nger fra udlandet.
Narkohunde­n Maggie og hendes fører, Pia, på arbejde ved bagageudle­veringen. Maggies næse er en uvurderlig hjælp, og derudover finder man typisk frem til mistænkte smuglere ved at gennemgå passagerli­ster, kigge på passagerer­nes adfærd og trække på efterretni­nger fra udlandet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark