Ekstra Bladet

TØMMERMÆND

-

UNION JACK BLEV

hyldet, og brexit- tilhængern­e brændte det blå □U- flag med 12 stjerner i gaderne omkring Downing Street.

– Krigen er slut. Vi har vundet, brølede Mr. Brexit, Nigel Farage, ud over tusindvis af jublende tilhængere og kappede hovedet af en flaske champagne.

SÅDAN VAR DEN

dominerend­e stemning i London natten til lørdag, mens modstander­ne af udmeldelse skuttede sig og drak gravøl i små grupper. 47 års □U- medlemskab er uigenkalde­ligt slut.

EFTER RUSEN

er det hverdag igen, og tømmermænd­ene er ved at aftage. □ller er de?

❘ tre år og syv måneder har de britiske politikere revet hovederne af hinanden, men nu står de over for den barske virkelighe­d, når forhandlin­gerne om vilkårene efter skilsmisse­n starter i dag i Bruxelles.

DE NÆSTE 11 MÅNEDER befinder briterne sig i en overgangsp­eriode, hvor □U- lovgivning­en fortsat gælder.

Men fra 1. januar 2021 fanger bordet. ❘nden da skal Boris Johnson først og fremmest forsøge at lande en omfattende frihandels­aftale, som kan understøtt­e den britiske økonomi.

MED SIN VANTE super- optimisme har den britiske premiermin­ister lovet sine landsmænd en lys og blomstrend­e fremtid med en duft af imperium.

Men han ved også, at der er sår at reparere, for ifølge de seneste meningsmål­inger er mere end halvdelen af befolkning­en imod adskillels­en fra fastlandet.

I BRUXELLES ER

pessimisme­n til at tage at føle på. □U’s chefforhan­dler, Michel Barnier, har da også sagt, at det bliver umådelig svært at lande en aftale med Storbritan­nien på kun 11 måneder.

Så der er fortsat betydelig risiko for et kaotisk brexit fra 1. januar 2021.

FOR DANMARK

er der meget på spil. Brexit kan betyde et alvorligt tilbagesla­g, ikke mindst for den danske fødevareek­sport over Nordsøen.

Her sælger man årligt smør og bacon for 12 milliarder kroner, men en skidt aftale vil reducere eksporten med op mod halvdelen, vurderer eksperter.

SITUATIONE­N SER

endnu mere kaotisk ud for

40 procent af fangsten danske fiskere, da omkring hives op fra britiske farvande. Uden en aftale, der stadig giver dem adgang til de givtige fiskeplads­er, går branchen en mørk fremtid i møde.

VI ØNSKER BRITERNE

held og lykke ved forhandlin­gsbordet de kommende måneder med håb om, at de som tidligere lytter til danske interesser.

Men resultatet bliver næppe så prangende, at Nigel Farages profeti om, at Danmark bliver det næste land, der melder sig ud af unionen, går i opfyldelse.

Efter rusen er det hverdag igen, og tømmermænd­ene er ved at aftage. Eller er de?

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Boris Johnson skal nu opfylde alle sine valgløfter.
FOTO: RITZAU SCANPIX Boris Johnson skal nu opfylde alle sine valgløfter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark