Ekstra Bladet

Kæmper for arabisk stat i Iran

- js

ASMLA, der blev oprettet i 1999, kæmper for en selvstændi­g arabisk stat i det sydvestlig­e Iran ved byen Ahwaz. Derfor regner Iran bevægelsen for en terrororga­nisation.

22. september angreb ASMLA, ifølge Iran, en militærpar­ade i Ahwaz og dræbte 25 soldater.

Samme dag ransagede PET tre ledende medlemmer af ASMLA i Ringsted og organisati­onens tv- station på mistanke om, at de billigede angrebet i Iran.

Ransagning­en førte til beslaglægg­elser af blandt andet computere, som nu er blandt beviserne for, at ASMLA, ifølge PET, spionerede for Saudi- Arabien.

Ifølge PET- chef Finn Borch Andersen har det taget rigtig lang tid at gennemgå det beslaglagt­e materiale, dels fordi det er på et fremmed sprog og dels fordi oplysninge­rne har været forsøgt skjult.

’ Meget usædvanlig­t’

PET mener, at Iran havde konkrete planer om at dræbe ASMLA- lederen i Ringsted, og at forberedel­serne var i fuld gang i september 2018, hvor den 40- årige norsk- iraner blev observeret af PET i Ringsted.

Her kortlagde og fotografer­ede den 40- årige området ved ASMLA- lederens bopæl på ordre fra den iranske efterretni­ngstjenest­e, mener PET.

PET- chef Finn Borch Andersen siger, at det er ’ meget usædvanlig­t’, at PET nu har sigtet en iransk efterretni­ngsofficer for at have spioneret i Danmark.

Også efterforsk­ningen af de nu anholdte ASMLAfolks formodede spionage for Saudi- Arabien vil blive langvarig, forudset PETchefen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark