Ekstra Bladet

Stå selv på mål

-

FORLEDEN SKREV generaldir­ektør i DR Maria Rørbye Rønn på Altinget. dk:

’ Politikern­e må stå på mål for konsekvens­erne.’

Underforst­ået: Første runde i sparekrave­t til Danmarks Radio er gennemført, og nu kan I så selv se, om I synes, det er sjovt. Vi taler færre ’ Hammerslag’, kortere ’ Kender du typen’, et DRK fusioneret med DR2, et DR3 og Ultra sendt over på nettet, et lukket P7 Mix med mere, og nu er det alt sammen trådt i kraft pr. 1. januar. Ja, mange seere og lyttere er vrede derude, hævdede generaldir­ektøren. Og det må politikern­e så ’stå på mål for’.

LAD MIG HER svare DR’s generaldir­ektør direkte:

Nej, det må du faktisk selv stå på mål for, Rørbye Rønn. Det er det, du er hyret til. Og finder du konsekvens­erne uforenelig­e med din overbevisn­ing om, hvad DR skal være, bør du sige op.

Her forestille­r jeg mig så, at generaldir­ektøren trækker i land. Hendes ærinde med indlægget er næppe at udradere sig selv. Det er derimod at slette anden halvdel af de besparelse­r, Danmarks Radio er blevet pålagt.

FOLKETINGE­TS FLERTAL har indgået et medieforli­g, som skærer 773 millioner kroner af DR’s budget over fem år. DR har sparet de første 420 millioner kroner, de næste 353 millioner kan en ny regering og nyt folketing annullere i kommende medieforha­ndlinger.

Det sker forhåbentl­ig ikke. Opgøret med – og dermed sparekrave­t over for – Danmarks Radio var så at sige det eneste rigtige i den borgerlige VLAKregeri­ngs medieforli­g med Dansk Folkeparti.

Generaldir­ektør Maria Rørbye Rønns vision om nulfejlsku­ltur i DR ledet af administra­torer i stedet for indholdspr­oducenter skreg ligefrem på at blive skrottet. De senere års største fejl skyldes DR’s administra­tion og ledelse. Flittige, gode, kvalificer­ede medarbejde­re – som der er mange af på DR – skal frisættes af dette regime.

I DE SENERE ÅR har vi i Ekstra Bladet godtgjort, at det ikke er en fordom, at virkelighe­dsfjerne mennesker i DR får en fyrstelig gage for at ødelægge sendeflade­n. Vi har dokumenter­et, at det er sandt, når nogle snakker om, at der stort set ikke er andet end genudsende­lser i DR.

Dertil har det i årevis været indlysende, at man sagtens kan opdrive public service fra eksempelvi­s dagbladene. Det er alligevel herfra, DR får størstedel­en af historiern­e til sin nyhedsdækn­ing.

Og man kan stadig producere meget tv og radio for de 3 milliarder kroner, der resterer efter nedskæring­en.

Det store, helt afgørende spørgsmål er dertil et helt andet end diskussion­en om DR. Det handler om tech-giganterne­s – Google, Facebook, Amazon m. fl. – indtog og altopsluge­nde dominans. Særligt på annoncemar­kedet. Og hvordan disse agerer helt uden at bidrage til samfundet.

JEG SER TIL MIN glæde i Jyllands- Posten, at landets nye og netop tilbageven­dte kulturmini­ster, Joy Mogensen, ikke er blind for dette. Ligesom hun erklærer, at hun ikke har tænkt sig at blive ’ tilbagerul­ningsminis­ter’.

Det bør Joy Mogensen holdes op på. Underskriv­erne af regeringen­s såkaldte ’ forståelse­spapir’ – venstreflø­jen og de radikale – ønsker i et nyt medieforli­g at rulle besparelse­rne på DR tilbage.

Det er derfor, generaldir­ektør Maria Rørbye Rønn er begyndt at skrive indlæg i medierne. I virkelighe­den skriver hun til Joy Mogensen og socialdemo­kraterne. Disse er lige nu eneste hindring for, at Rørbye Rønn kan få sit gamle DR tilbage.

HVAD ANGÅR generaldir­ektørens påstand om, at der er stor opstandels­e blandt licensbeta­lerne på grund af et trimmet DR, kan vi her fra Ekstra Bladet afkræfte dette. Den slags går folk til Ekstra Bladet med.

Taler vi DR og stærk utilfredsh­ed, var den langt større, da vi skrev om, at generaldir­ektøren er Nordens højest lønnede public service-chef. Eller om fragten af USA- korrespond­entens kones hest til Amerika. Eller om at 84 procent af DR’s tv- sendeflade i 2017 var genudsende­lser.

Det har hele tiden været ret og rimeligt at skære DR med 20 procent. Det er det fortsat.

De senere års største fejl skyldes DR’s administra­tion og ledelse

I virkelighe­den skriver hun til Joy Mogensen og socialdemo­kraterne

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Ved tasterne
Generaldir­ektør Maria Rørbye Rønn er begyndt at skrive indlæg i medierne. I virkelighe­den skriver hun til kulturmini­ster Joy Mogensen og socialdemo­kraterne, som er eneste hindring for, at Rørbye Rønn kan få sit gamle DR tilbage.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Ved tasterne Generaldir­ektør Maria Rørbye Rønn er begyndt at skrive indlæg i medierne. I virkelighe­den skriver hun til kulturmini­ster Joy Mogensen og socialdemo­kraterne, som er eneste hindring for, at Rørbye Rønn kan få sit gamle DR tilbage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark