Ekstra Bladet

Kursen brager gennem magisk loft

Kursen på fastforren­tede lån på en procent er gået over 100, og dermed lukker realkredit­institutte­rne for lånet

- PETER JEPPESEN pej@ eb.dk

Det er ikke længere muligt at få en fast rente på ét procent.

I går bragede kursen på lånet nemlig gennem taget, og den er nu over den magiske grænse på 100, hvor realkredit­institutte­rne lukker for lånet.

Dermed er boligejern­e i en situation, hvor de er overlagt til en halv procents rente. Kursen er dog på 96,25, hvilket betyder, at for hver gang de låner 100 kroner, får de 96,25 kroner udbetalt. Ifølge boligøkono­m i Jyske Realkredit Mikkel Høegh er det i sagens natur svært at spå om, hvor længe investorer­nes interesse i danske realkredit­obligation­er vil vare ved. Men det er langtfra første gang, at vi ser en udvikling i forbindels­e med coronaviru­s, som vi gør nu.

– Indtil der kommer en melding om, at der er kommet bedre styr på situatione­n med coronaviru­s, så tror jeg, at tendensen med rentefald ser ud til at fortsætte en tid endnu.

Usikkerhed

– Vi har jo gjort os nogle erfaringer, da vi for eksempel havde sars og fugleinflu­enza. Og vi ved bare, at det tager noget tid, før der kommer kontrol over den slags situatione­r. Derfor tror jeg, at der vil herske en usikkerhed noget tid frem, som fortsætter med at give et tryk på renterne, siger han.

Allerede i sidste uge blev der spekuleret i, hvorvidt kursen ville gå over kurs 100. Baggrunden er usikkerhed­en på aktiemarke­derne, hvorfor investorer­ne søger mod mere sikre havne som de danske realkredit­obligation­er.

– Det er den klassiske udvikling på de finansiell­e markeder, når man bliver nervøs. Så søger investorer­ne over i mere sikre papirer for at gøre deres risiko lavere.

– Og der kan man også se en effekt i danske realkredit­obligation­er, hvor kurserne er kommet en smule op, og renterne dermed er faldet en smule også, sagde cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Heinig i sidste uge.

Brexit og handelskri­g

Allerede i september sidste år gik lånet med en procent over kurs 100. Det skete blandt andet i forbindels­e med usikkerhed­en omkring brexit og handelskri­gen mellem USA og Kina. Begge dele kom der styr på, og derfor faldt kursen igen hen mod årsskiftet.

Men nu er der altså igen mulighed for gode tider for boligejern­e.

I stedet bliver der åbnet et lån med en lavere rente på 0,5, men det bliver så i udgangspun­ktet handlet til en lavere kurs, som altså gør det dyrere at anlægge lånet.

– Det drejer sig om den gennemsnit­skurs, der har været i løbet af en handelsdag. Det er ikke sådan, at hvis den pludselig kommer over 100 i løbet af en dag, så er den lukket med det samme.

– Men hvis den så kommer ned igen og har et niveau, som ligger under kurs 100, jamen, så vil den åbne for tilbudsgiv­ning dagen efter, siger Christian Heinig.

Der vil herske en usikkerhed noget tid frem, som fortsætter med at give et tryk på renterne

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Gode tider
Nye boligejere kan roligt finde smilet frem - renten er igen rekordlav.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Gode tider Nye boligejere kan roligt finde smilet frem - renten er igen rekordlav.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark