Ekstra Bladet

Psykolog: Man beskytter sig selv

-

Det er en hård omgang for begge parter i et forhold, når den ene person bliver ramt af en alvorlig sygdom.

Det fortæller Charlotte Jensen, der i 2004 blev uddannet psykolog og siden har haft særligt fokus på familier med handicap eller alvorlig sygdom.

– For nogle par bringer det dem faktisk tættere sammen, og de får et stærkere forhold, men for andre har det den stik modsatte effekt, og der bliver skabt en afstand mellem dem. De kan føle, at det er svært at tale med hinanden om det hele, fordi sygdommen fylder meget og er så svær, siger psykologen, som udtaler sig generelt om emnet.

Det kan være en god idé, at man afsætter tid

Derfor kan den raske person til sidst ende med at tage den svære beslutning om at afslutte forholdet.

– Partneren kan simpelthen blive regulært bange for at miste. Hvor uhensigtsm­æssigt det end er, så kan det nogle gange skabe et ønske om en form for kontrol, så man selv beslutter sig for at forlade den anden – i stedet for selv at blive forladt, hvis den anden part nu dør af det.

Mænd har svært ved det

– Det er ikke nødvendigv­is en bevidst beslutning. Det hele kan foregå ubevidst, men det kan være en måde at beskytte sig selv, siger psykologen.

Charlotte Jensen slår fast, at hvis man sammen skal komme igennem sygdomsfor­løbet, er det vigtigt at tale om det hele, så det ikke bliver et tabu.

– Det kan være en god idé, at man afsætter tid – også at det bliver tidsafgræn­set. Det er især mænd, der ofte har svært ved at tale om det, men så ved de, at der er en halv time, hvor der skal tales om det her, og så lukker man snakken derefter. Hvis man gør det et par gange om ugen, så er der allerede en dialog i gang, siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark