Ekstra Bladet

NU SKAL HAN SELV RIVE DET HELE NED

Familien har ikke penge til at prøve sagen i Højesteret, og derfor er der intet at stille op

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

Et årelangt slagsmål om et sommerhus på den lille ø Rønnen er nu endeligt slut.

75- årige Bjarne Quistgaard kaster håndklædet i ringen, efter at han i mandags har tabt en ankesag i Østre Landsret. Retten fastholdt, at ø- ejeren skal rive sit sommerhus og de tilhørende tre småbygning­er ned.

Husene har ellers været i familien eje, siden de vandt en konkurrenc­e i Politiken i 1954, der udlovede boligen på den mennesketo­mme ø i Isefjorden mellem Holbæk Havn og Tuse Næs.

Her 65 år senere slutter eventyret. Et eventyr, der for Bjarne Quistgaard har udviklet sig til et mareridt.

Raser over beslutning

Sommerhuse­t strider nemlig mod lovgivning­en om strandbesk­yttelse, der indeholder et forbud om bebyggelse mindre end 100 meter fra kysten.

Bjarnes hus, der blev bygget af Politiken i 1953 og ligger inden for strandbesk­yttelsesli­njen, skal have en særlig grund til at få en dispensati­on.

– Derfor må Politiken jo tage sit ansvar, når de har bygget huset ulovligt og udlovet det i en konkurrenc­e. Nu står vi med en kæmpe regning for at rive huset ned og bortskaffe alle materialer, tordner Bjarne Quistgaard.

Dispensati­on nægtet

Ud over den økonomiske lussing, som familien Quistgaard kan se frem til, er der også alvorlige problemer med at få byggemater­ialerne væk fra øen, uddyber han.

– Der er meget lavvandet rundt om øen, hvilket rejser problemati­kken for os med at få alting fjernet, fordi vi ikke kan leje en større båd til at sejle materialer­ne væk. I gamle dage var der jo en bro, men den er væk nu.

Da det blev klart for Naturstyre­lsen, at sommerhuse­t på Rønnen var opført i strid med bestemmels­en om strandbesk­yttelse, valgte de efterfølge­nde at give Bjarne Quistgaard dispensati­on to gange.

Men da familien i 2015 søgte samme dispensati­on, nægtede styrelsen prompte. Fem års opslidende kamp for at få omstødt beslutning­en blev i mandags endegyldig­t tabt.

– Det er frustreren­de for os. Det er den lille mand, som bare bliver tromlet over af systemet. Det er en uoverstige­lig opgave at løse det for os både praktisk og økonomisk, lyder det fra en skuffet Bjarne Quistgaard.

Politiken nægter ansvar

Ekstra Bladet har tidligere været i kontakt med Politikens chefredakt­ør, Christian Jensen. Han mente ikke, at Politiken har ansvaret for det ulovligt opførte hus, selvom det var Politiken, der i sin tid byggede det og brugte det som gave i en konkurrenc­e.

– Efter 65 år anser jeg det for at være en sag mellem ejerne og Naturstyre­lsen, fastslog Christian Jensen.

– Men har Politiken ikke et moralsk ansvar, når det var jer, der byggede det, og nu skal familien måske betale for at rive det ned?

– Jeg håber alt det bedste for familien, men efter 65 år må det være en sag mellem ejerne og Naturstyre­lsen, lød det fra chefredakt­øren.

Familien Quistgaard venter nu på at få datoen for, hvornår deres feriebolig skal være fjernet fra Rønnen.

 ?? FOTO: RASMUS QUISTGAARD ?? Ulykkelig
Bjarne Quistgaard foran sit sommerhus på øen Rønnen.
FOTO: RASMUS QUISTGAARD Ulykkelig Bjarne Quistgaard foran sit sommerhus på øen Rønnen.
 ?? FOTO: RASMUS QUISTGAARD ?? Øen Rønnen er cirka 200 meter lang og omtrent 70 meter på den bredeste del.
FOTO: RASMUS QUISTGAARD Øen Rønnen er cirka 200 meter lang og omtrent 70 meter på den bredeste del.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark