Ekstra Bladet

METTE F. VIL FJERNE 900 STILLINGER FRA RIGSPOLITI­ET

SLANKEKUR: Skal frigøre ressourcer til at lave 20 nye nærpolitis­tationer

- Ritzau

Det har længe stået klart, at Rigspoliti­et skulle på slankekur, og i aftes løftede statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) sløret for sine planer for at slanke Rigspoliti­et.

I et interview med Berlingske siger statsminis­teren, at 660 stillinger skal fjernes fra Rigspoliti­et. Det kommer oven i de 240 årsværk, som Rigspoliti­et vil spare jævnfør en spareplan fra januar.

Dermed bliver i alt 900 stillinger berørt af slankninge­n af Rigspoliti­et.

2048 ansatte

De fjernede stillinger skal frigøre ressourcer, der senere skal bidrage til en opgraderin­g ude i politikred­sene. Her skal der laves 20 nye nærpolitis­tationer. Ti på hver side af Storebælt, forklarer statsminis­teren i Berlingske.

Rigspoliti­et har i dag 2048 ansatte, hvor 618 er betjente. Derudover er omkring 1400 civile ansat – 300 af dem arbejder på politiskol­en ifølge Berlingske. De ansatte på politiskol­en bliver ikke berørt, fremgår det af interviewe­t.

Forskellig­e funktioner

De civilt ansatte ved Rigspoliti­et kan have mange forskellig­e funktioner og arbejde med alt fra jura til HR.

Ifølge Mette Frederikse­n er hendes plan et svar på en udvikling, hvor Rigspoliti­et har vokset sig større.

– Min påstand er, at centralise­ringen ikke kun har fundet sted for at få flere muskler til at bekæmpe nye kriminalit­etsformer. Noget er sket som led i en generel samfundsud­vikling, vi ikke bare skal acceptere, siger hun til Berlingske.

Berlingske­s journalist­er spørger, om ikke de lokale betjente er en slags falsk tryghed mod organisere­t kriminalit­et, cyberkrimi­nalitet og terrorisme – alle sammen områder, der overskride­r politikred­senes grænser.

– Det er jeg uenig i, svarer statsminis­teren.

– Ikke i analysen af, at den organisere­de kriminalit­et kræver noget helt andet end tidligere. Men når en 14- årig bliver gennembank­et på vej fra skole, hvad så?

Urealistis­k

Regeringen­s støttepart­i De Radikale kalder halveringe­n af Rigspoliti­et ’ fuldstændi­g urealistis­k’.

– Vi mangler svar fra statsminis­teren på, hvad der er for nogle opgaver, Rigspoliti­et ikke længere skal løse, siger partiets retsordfør­er, Kristian Hegaard.

– Vi er tilhængere af mere nært politi, men løsningen er ikke at fjerne dem, der er topspecial­iserede. Jeg frygter, at den her øvelse betyder, at de kriminelle kommer foran politibetj­entene i specialise­ring, siger han.

 ?? ARKIVFOTO: HENNING BAGGER/ RITZAU SCANPIX ?? Dramatisk udspil
Statsminis­ter Mette Frederikse­n under et besøg på politigård­en i Aalborg i sidste måned.
ARKIVFOTO: HENNING BAGGER/ RITZAU SCANPIX Dramatisk udspil Statsminis­ter Mette Frederikse­n under et besøg på politigård­en i Aalborg i sidste måned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark