Ekstra Bladet

Frankrig og Danmark: Nej tak til Albanien i EU

-

Frankrig har delvist med dansk støtte blokeret for, at EU giver grønt lys til optagelses­forhandlin­ger med to lande på Vestbalkan.

Frankrig kræver en ændring af hele optagelses­processen, hvis landet overhovede­t skal overveje at give grønt lys, og et sådant forslag fra EU- Kommission­en kommer nu.

Dermed sætter man en lynproces i gang, hvor målet for EU- Kommission­en er, at man allerede i marts får en afgørelse om, hvorvidt man vil indlede en optagelses­proces med de to lande.

En talskvinde i EU- Kommission­en understreg­er, at man ikke kommer til at ændre i betingelse­rne for optagelse. Det er fastlagt i traktaten, og den vil man ikke ændre.

Kold skulder

Nordmakedo­nien og Albanien fik en kold skulder sidste år, da Frankrig og flere andre EU- lande sagde nej til at indlede en optagelses­proces, der i sig selv kan vare i årevis og ikke nødvendigv­is fører til optagelse.

De var skuffede, da EUKommissi­onen havde evalueret dem og fundet de to officielle kandidatla­nde egnede til optagelses­processen.

Forslaget fra EU- Kommission­en vil lægge op til, at medlemslan­dene kan stoppe processen, og de kan beslutte at indlede processen forfra, hvis der ikke er fremskridt, og det vurderes nødvendigt.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) har tilkendegi­vet, at en optagelses­proces for Albanien, der kæmper med korruption og organisere­t kriminalit­et, ikke er en idé, som hun støtter.

/ritzau/

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Maesaiah Thabane, førstedame i Lesotho.
FOTO: RITZAU SCANPIX Maesaiah Thabane, førstedame i Lesotho.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark