Ekstra Bladet

SÅ UDSPEKULER­ET VAR FLUGTEN

Bandeleder­en kropsvisit­erede en sygeplejer­ske og skød ifølge redegørels­e ned i gulvet ved siden af hende under flugt

- LINETTE KRØGER JESPERSEN JAN SØGAARD linette@ eb.dk js@ eb.dk

Det var en helt almindelig bradepande­kage pyntet med glasur og flødeskum, som skjulte de to pistoler, der blev brugt til NNV- bandeleder­en Hemin Dilhad Salehs flugt fra Retspsykia­trisk Afdeling på Psykiatris­ygehuset Slagelse 19. november sidste år.

Derfor skønnede sygeplejer­sken ikke, at der var grund til at tilkalde sikkerheds­personale for at køre kagen gennem en skanner.

Det fremgår af en redegørels­e om bandeleder­ens fangeflugt, der tegner et billede af en dramatisk befrielses­aktion.

Falsk identitet

Gæsten bad sygeplejer­sken holde kagen, der var i en pose, og hun bar endda også selv kagen ned til besøgsloka­let, hvor bandeleder­en fik udleveret tallerkene­r til ham og hans ’ fætter’, der havde identifice­ret sig med et sygesikrin­gsbevis. han Det havde viste oplyst sig senere, en falsk at identitet. Hemin Dilshad Saleh sad oprindelig varetægtsf­ængslet i et almindelig­t fængsel, efter han var blevet anholdt 10. oktober sidste år for et banderelat­eret overfald i en frisørsalo­n på Nørrebroga­de i København.

På det tidspunkt havde han været internatio­nalt efterlyst i sagen i knap et år.

Skød i gulvet

Kort efter han og ’ fætteren’ var gået ind i besøgsloka­let med den fint pyntede kage, kom de ud igen og gik ind på kontoret med pistoler rettet mod sygeplejer­skerne, samtidig med at de sagde ’vi skal ud, vi skal ud, I skal lukke os ud’ og forlangte, at de smed deres alarmer.

Den ene sygeplejer­ske smed straks sin alarm, men den anden sagde, at hun ikke havde den på sig.

Saleh tog fat i hende og visiterede hende for at finde alarmen og skød et- to skud ned i gulvet ved siden af hende og gennemsøgt­e hende på ny.

Undervejs i den voldsomme flugt råbte ’ fætteren’ ’vi skal være hurtige, der er gået for lang tid’, hvorefter de tvang sygeplejer­skerne til at låse dem ud på gangen, hvor andre sygeplejer­sker og patienter blev mødt med truslen: ’ Hvis du trykker, skyder jeg’ og ’ kom ikke nærmere, ellers skyder jeg’.

Anholdt i Spanien

Til sidst tvang bandeleder­en og hans medsammens­vorne sygeplejer­skerne til låse den sidste dør op, hvorefter de forsvandt ud af hovedindga­ngen.

To minutter efter var første patrulje fra Sydsjællan­ds- og Lolland Falsters Politi på stedet, men bandeleder­en var væk.

22. januar var friheden dog slut, da han blev anholdt i Spanien, og udlevering­sprocedure­n er nu i fuld gang.

Det er dog endnu uvist, hvornår han kommer til Danmark.

– Hvis alt går vel, regner jeg med, at vi henter ham i nærmeste fremtid, siger efterforsk­ningsleder Knud Hvass, der har betjente klar til at rejse til Spanien, så snart de spanske myndighede­r giver grønt lys.

Hvis alt går vel, regner jeg med, at vi henter ham i nærmeste fremtid

Vi skal ud, vi skal ud, I skal lukke os ud

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark