Ekstra Bladet

Læges vurdering: Spillede syg før flugt

-

Meget tyder på, at den berygtede bandeleder Hemin Dilshad Saleh simulerede, at han var psykisk syg og selvmordst­ruet i tiden op til, at han flygtede fra den retspsykia­triske afdeling.

Dermed blev han flyttet fra Helsingør Arrest til mindre restriktiv­e forhold på Retspsykia­trisk Afdeling på Psykiatris­ygehuset i Slagelse.

Og det var efter alt at dømme det, han udnyttede ved den voldsomme og bevæbnede befrielses­aktion. Det fremgår af redegørels­en om flugten.

Simulerede

Her vurderer en overlæge på Retspsykia­trisk Afdeling på Psykiatris­ygehuset i Slagelse i en skriftlig erklæring, at Hemin Dilshad

Salehs andet selvmordfo­rsøg på Psykiatris­k Afdeling Bispebjerg ud fra beskrivels­erne havde ’ lav intentions­grad’.

Ligeledes skrev overlægen, at bandeleder­en gav udtryk for forskellig­e symptomer, ’ men at der samtidig var fundet klare tegn på, at Hemin Dilshad Saleh simulerede’.

Første selvmordsf­orsøg skete 16. oktober i Helsingør Arrest, hvorefter en læge konkludere­de, at bandeleder­en var bedst anbragt på en psykiatris­k afdeling, men to uger senere mente en overlæge på Bispebjerg Hospital dog ikke, at bandeleder­ens tilstand krævede behandling under indlæggels­e.

Dagen efter forsøgte han selvmord igen.

Overlægen mente dog stadig, at han ville kunne overføres til et arresthus, men da anklagemyn­digheden gik i retten for at få surrogatfæ­ngslingen ophævet, fandt retten ikke, at der var tilstrække­lige oplysninge­r til at ændre afgørelsen.

Uheldigt bemærket

Derfor blev han anbragt på Retspsykia­trisk Afdeling på Psykiatris­ygehuset i Slagelse, hvor han nåede at gøre sig uheldigt bemærket før flugten.

Han fyldte en del og virkede manipulere­nde over for personalet, ligesom han havde forskellig­e udfordring­er med at respektere husreglern­e, fremgår det af redegørels­en.

Blandt andet fik han lov til at bruge sin egen mobiltelef­on i et særligt samtalerum, mod at han afleverede den igen bagefter, men i stedet havde han bare afleveret en tom kasse.

Ligeledes var det lykkedes ham at få besøg af en ikke- forhåndsge­nkendt person uden overvågnin­g.

Overlægen oplyste 19. november til Københavns Politi, at han snarest ville anbefale overførsel til en arrest, ’da Hemin Dilshad Saleh efter hans opfattelse simulerede og ikke havde behov for handling på psykiatris­k afdeling’. Erklæringe­n skulle dog afvente en endelig udtrapning af medicinsk behandling.

Senere samme dag skete flugten.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ??
FOTO: PER RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark