Ekstra Bladet

SMID DEM UD

-

Det er ikke første gang, at fremmede magter fører politiske kampe i Danmark

VAR DET en for voldsom reaktion, da udenrigsmi­nister Jeppe Kofod ( S) indkaldte ambassadør­erne fra Saudi-Arabien og ❘ran til en kammeratli­g samtale efter sigtelsern­e mod fire påståede spioner med forbindels­e til de to lande?

SVARET ER nej. Spørgsmåle­t er snarere, om ikke Kofod skulle have sendt ambassadør­erne hjem til Mellemøste­n med et ordentlig los i bagdelen? Det havde de fortjent, og det havde været et klart signal til regimerne i Riyadh og Teheran. ❘ skal ikke udkæmpe jeres krige på dansk jord.

TRE LEDERE fra bevægelsen ASMLA, som på vegne af Saudi-Arabien kæmper for en selvstændi­g arabisk stat i det sydvestlig­e ❘ran, har længe været under dansk politibesk­yttelse.

NU VISER det sig åbenbart, at de har spioneret i Danmark på vegne af det brutale styre i SaudiArabi­en. De tre mænd med bopæl i Ringsted sidder nu bag tremmer.

DEN FJERDE sigtede i sagen befinder sig et sted i udlandet, men er anholdt in absentia. Han er agent i en iransk efterretni­ngstjenest­e og er sigtet for spionage i Danmark og for medvirken til forsøg på manddrab. På – må man formode – en af de tre ASMLA- ledere fra Ringsted.

I FORVEJEN er en 40- årig mand med norsk- iransk baggrund fængslet og sigtet for at have medvirket til at forberede samme drabsforsø­g.

DET ER ikke første gang, at fremmede magter fører politiske kampe i i Danmark. Vi har tidligere set, hvordan Tyrkiets præsident, Recep Tayyip □rdogan, har ladet sine folk spionere mod eksiltyrke­re og politiske modstander­e. Han har ligefrem oprettet stikkerlin­jer her til lands.

VI HAR også været vidner til, at mellemøstl­ige stater finansiere­r moské- byggerier i Danmark. Moskéer, hvorfra formørkede imamer tordner mod vestlig kultur og samtidig propagande­rer for undertrykk­ende regimer.

DET FOREGÅR ikke alene i Danmark. Billedet er det samme i en række andre □U- lande. Således anholdt politiet i Holland mandag – samtidig med aktionen i Danmark – et medlem af ASMLA og sigtede ham for spionage.

HER ER således en fælles opgave for □U – et opgør med regimer, som ikke skal have lov til at føre deres krige på fremmed jord. Og her er det hårdt mod hårdt.

VI HAR set, hvor langt Saudi-Arabien er parat til at gå. Beviset fik vi senest i 2018, hvor landets agenter dræbte og parterede journalist­en Jamal Kha- shoggi i ❘stanbul.

EN RØFFEL til ambassadør­er er kun et forsigtigt skridt. Jeppe Kofod og regeringen bliver nødt til at erkende, at der skal skarpere lud til så skurvede hoveder.

 ?? FOTO: THOMAS SJØRUP/ RITZAU SCANPIX ?? Jeppe Kofod bliver nødt til at erkende, at det ikke er nok med en røffel til ambassadør­erne fra Saudi-Arabien og Iran.
FOTO: THOMAS SJØRUP/ RITZAU SCANPIX Jeppe Kofod bliver nødt til at erkende, at det ikke er nok med en røffel til ambassadør­erne fra Saudi-Arabien og Iran.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark