Ekstra Bladet

RIIS BAD OM TILGIVELSE

I snart 13 år har der været kold luft mellem Bjarne Riis og Tourdirekt­ør Christian Prudhomme, men nu har Riis sendt en mail og en undskyldni­ng

- BRIAN ASKVIG ask@ eb.dk

Ingen skal bryde sig om at vanære den gule trøje, det måske mest kraftfulde symbol i idrætsverd­enen. Netop det gjorde Bjarne Riis imidlertid, da han i maj 2007 indrømmede, at han vandt Tour de France ved hjælp af ulovlig medicin og ulovlige metoder.

’ Den gule trøje? Den ligger i en papkasse ude i garagen. De kan bare komme og hente den,’ sagde Riis langt inde i pressemøde­t, hvor han lod sig grille af den internatio­nale presse.

Den bemærkning har Riis nu bedt Tour- direktør Christian Prudhomme om tilgivelse for. Søndag aften modtog Prudhomme til sin store overraskel­se en mail fra Bjarne Riis med en uforbehold­en undskyldni­ng.

Under stort pres

Det forklarede Prudhomme på gårsdagens stort anlagte pressemøde på Munkebjerg Hotel i Vejle – kun et ejendomsmæ­glerstenka­st fra Bjarne Riis’ hus – hvor de danske Tour- etaper næste år blev præsentere­t.

– Jeg var overrasket. Jeg havde ikke regnet med at høre fra ham, sagde Prudhomme og demonstrer­ede med et forbløffet ansigtsudt­ryk sin overraskel­se over pludselig at få en mail fra Riis.

– Han skrev, at han fortryder, hvad han sagde dengang, og at han var under meget stort pres, da han sagde det. Men han slog fast, at Tour de France er meget, meget vigtig for ham.

– Jeg tror ham. Ellers ville han ikke vende tilbage. Jeg er overbevist om, at en af hans vigtigste grunde til at vende tilbage er Tour de France i Danmark i 2021, sagde Prudhomme.

– Jeg ønsker ingen permanent polemik. Det her ændrer intet ved fortiden. Det ændrer ikke ved, at jeg i 2007 sagde, at han tilsmudsed­e den gule trøje. Det var præcis, hvad jeg mente, og det var, hvad han gjorde.

Fint med dialog

Prudhomme udtrykte sin tilfredshe­d med, at Riis har skrevet til ham, og han understreg­ede, at han hellere vil indgå i en dialog med Riis end at fortsætte det uvenskab, der har præget de seneste mange år.

Riis’ bemærkning vakte opstandels­e i Paris. Ja, bestyrtels­e ligefrem. Riis kunne lige så godt have stillet sig op på Champs Élysées og sat symbolet på Tour de France i flammer.

Ekstra Bladet erfarer, at det ene og alene var den udtalelse, der udelukkede Riis fra enhver omtale i det danske bud på Le Grand Départ 2021. Han blev holdt ud i strakt arm af den danske Tour- komité. Danmarks eneste Tour de France- vinder har ikke sat blot det mindste aftryk på det danske bud.

Opfordring

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bjarne Riis. Kilder fortæller, at han især efter Virtu Cyclings overtagels­e af en del af World Tour- holdet NTT Pro Cycling i begyndelse­n af januar fra flere sider er blevet opfordret til at forsone sig med Prudhomme.

– Bjarne fandt tiden inde til at præsentere sig for Prudhomme og rense luften. Inden længe kører vi Paris- Nice, og ingen får noget ud af, at de står i hver sin lejr uden at tale sammen, siger Virtu- direktør Anders Gram Simonsen, som var til stede på pressemøde­t.

Jeg var overrasket. Jeg havde ikke regnet med at høre fra ham

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark