Ekstra Bladet

MONA FIK BREMSET SIN KRÆFT

Gik nye veje og fik gode resultater. Hendes læge kan ikke forklare det

- THOMAS LA COUR privatliv@ eb.dk

Mona Muusmann Petersen har levet med kræft i 25 år. Alternativ behandling har hjulpet på livsmodet og givet gode resultater, som selv ikke hendes læge kan forklare.

Kampen mod kræften begyndte, da hun som 38- årig fik konstatere­t brystkræft. Operation og kemobehand­ling gjorde hende rask, men i 2010 vendte sygdommen tilbage. Mona Muusmann Petersen kom igen under kniven, og der blev suppleret med stråler og kemobehand­ling.

– Det var i den tid, jeg begyndte at bruge alternativ behandling ved siden af. Jeg har aldrig overvejet at fravælge det, lægerne kunne tilbyde. Men det alternativ­e har nok givet mig den omsorg, jeg ikke fandt i sygehusvæs­enet, siger den 63- årige kvinde, der har en lang karriere som landbrugsr­ådgiver bag sig.

Nedslående nyt

Mona Muusmann Petersen supplerede med blandt andet zoneterapi, kinesiolog­i, dybdemassa­ge, samtaleter­api med både præst og psykolog, kosttilsku­d, heilprakti­k og homøopatis­ke lægemidler. Men i 2013 var der nedslående nyt.

– Lægerne fandt kræft i min bughule. De åbnede og lukkede mig igen. Der var kræft i seks ud af syv zoner i bughulen, og min kræft blev stemplet som uhelbredel­ig.

Hun fik livsforlæn­gende kemobehand­ling, og psykisk havnede hun i et sort hul. Det indre billede af kræften i maven, der lå som en stor, sort klump af død, tærede på de få kræfter, der var tilbage. Kemokuren gjorde også sit indhug, fordi den gav hende stærk kvalme og andre alvorlige bivirkning­er.

Hun lå i ugevis i sengen med lukkede øjne og ventede på at symptomern­e på, at kemobehand­lingen skulle aftage. Hun ville gøre noget selv, så hun læste sig til en urtekur, der ifølge de medfølgend­e lovprisnin­ger kunne kurere kræft.

– Jeg spurgte min kræftlæge til råds, men det blev bare fuldstændi­g blankt afvist. Det skulle jeg ikke røre, for det virkede i hvert fald ikke. Lægen begrundede det ikke og kom ikke med alternativ­er. Jeg skulle bare ikke røre det. Så skiftede jeg sygehus.

Min læge siger, ’ jeg aner ikke, hvad du gør – men bliv ved med det’

Bliv ved med det

Hun fik sin sidste kemobehand­ling i 2014, men siden har de halvårlige kontroller utroligt nok vist, at kræften holder sig i ro.

Kun ved én kontrol de seneste fem år har der været en lille forværring.

– Min læge siger, ’ jeg aner ikke, hvad du gør – men bliv ved med det,’ siger Mona Muusmann Petersen med et smil.

De alternativ­e valg har hjulpet hende til at turde håbe det bedste for fremtiden. To voksne børn og seks børnebørn, der alle bor tæt på, tilfører også livet håb og optimisme.

– Mit yngste barnebarn er et år. Han skal også konfirmere­s på et tidspunkt, og jeg vil med.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Håb for fremtiden
Mona Muusmann Petersen har prøvet flere former for alternativ medicin og har de seneste år haft held med at bremse sin kræft, selvom hun reelt fik en dødsdom i 2013.
FOTO: ANDERS BROHUS Håb for fremtiden Mona Muusmann Petersen har prøvet flere former for alternativ medicin og har de seneste år haft held med at bremse sin kræft, selvom hun reelt fik en dødsdom i 2013.
 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Mona Muussmann Petersen er glad for, at Vejle Sygehus var klar til at gå nye veje.
FOTO: ANDERS BROHUS Mona Muussmann Petersen er glad for, at Vejle Sygehus var klar til at gå nye veje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark