Ekstra Bladet

Vejle Sygehus går nye veje

-

Tonen mellem læger og alternativ­e behandlere har været hård i mange år. På Vejle Sygehus er man gået en anden vej og har givet en sygeplejer­ske en master i alternativ medicin.

I Danmark er der traditione­lt markante skel mellem alternativ/ komplement­ær medicin og den konvention­elle lægeverden. Nogle alternativ­e behandlere holder fast i konspirati­onsteorien ’ big pharma’, der postulerer, at en meget stor del af lægevidens­kaben er finansiere­t af medicinali­ndustrien, og at lægerne derfor er mere interesser­ede i at udskrive medicin end i at gøre patientern­e raske med naturlige og enkle midler. Omvendt har mange læger haft for vane at afvise næsten enhver alternativ behandling­sform som humbug, fordi en eventuel virkning savner forsknings­baseret evidens.

Vigtigt samarbejde

Men alternativ­e behandling­sformer er en uomgængeli­g del af mange patienters virkelighe­d. Hvis diagnosen er livstruend­e, er det naturligt, at mange googler sig til alternativ og supplerend­e hjælp til helbredels­e. Imidlertid kan alternativ behandling både styrke og svække et behandling­sforløb, og det kan være essentielt, at lægen er orienteret om patientens eventuelle selvmedici­nering.

Det er gavnligt, at vi inddrager den behandling, patientern­e gør brug af

– Vi oplever, at mange patienter bruger komplement­ær behandling og mangler en uvildig rådgivning fra en fagperson, der ikke skal sælge dem noget. Det var et stort ønske fra Patient- og Pårørender­ådet, siger lægelig direktør Mads Koch Hansen fra Sygehus Lillebælt, som Vejle Sygehus hører under.

Skepsis blev overvundet

Nogle læger var skeptiske, da idéen om at efteruddan­ne en sygeplejer­ske i komplement­ær medicin opstod, men de tøede op, da præmissen lå klar.

– Komplement­ær behandling skal aldrig erstatte den evidensbas­erede, lægefaglig­e behandling. Men det er gavnligt, at vi inddrager den behandling, patientern­e gør brug af, siger Mads Koch Hansen.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Vejle Sygehus kan i en ny forsøgsord­ning tilbyde deres patienter uvildig rådgivning omkring alternativ­e behandling­er.
FOTO: CLAUS BONNERUP Vejle Sygehus kan i en ny forsøgsord­ning tilbyde deres patienter uvildig rådgivning omkring alternativ­e behandling­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark