Ekstra Bladet

Sparringsp­artner på alternativ medicin

-

Selvom samtalerum­met på patienthot­ellet med sit linoleum, de hvide glasvævsbe­klædte vægge og koboltblå institutio­nsmøbler ikke kan betegnes som hjemligt, sker der alligevel noget med patientern­e, når de slår sig ned ved sofabordet.

– Rammerne her er ikke så påvirkede af sygdom, og jeg har haft patienter, der pludselig tør fortælle om kosttilsku­d og anden alternativ behandling, selvom de kort forinden har siddet ovre på kræftafdel­ingen og ikke har villet sige noget om det, siger Jeanett Kertevig, der er onkologisk sygeplejer­ske på Vejle Sygehus og netop ved at færdiggøre en master i komplement­ær medicin.

Uddannelse­n varer to år og foregår delvist i USA på

University of Arizona. Studiet arbejder blandt andet med kost, meditation, zoneterapi, mindfulnes­s, hypnose, yoga, akupunktur og massage. Det er behandling­sformer, som en del kræftpatie­nter bruger, og nu får patientern­e en sparringsp­artner i Jeanett Kertevig.

Respekt for den syges valg

– Jeg skal ikke være alternativ behandler, men jeg skal forstå patientern­e og respektere de valg, de træffer. Samtidig skal jeg rådgive, hvis deres valg kan gribe forstyrren­de ind i deres behandling, siger Jeanett Kertevig.

Hun nævner et eksempel med nogle urtekure, der kan være et problem under en kemobehand­ling, fordi visse urter kan få levertalle­t til at stige.

– Nogle tror, at hvis det er fra naturen, kan det ikke være farligt. Men der er masser af ting i naturen, der kan belaste en svag krop.

Men en lang række alternativ­e behandling­sformer kan hjælpe kræftpatie­nter hen mod helbredels­e.

– Det er vigtigt for rigtig mange, at de selv føler, de gør noget for at blive raske. Her kan alternativ behandling give dem en fornemmels­e af handling.

– Psykisk betyder det utrolig meget, og derfor har det naturligt også en betydning for deres chancer for helbredels­e.

Jeanett Kertevigs nye arbejdsomr­åde fungerer i det første år som et kontroller­et forsøg, der skal resultere i en ph. d.

Det er vigtigt for rigtig mange, at de selv føler, de gør noget for at blive raske

 ?? FOTO: CHARLOTTE DAHL ?? Jeanett Kertevig er ved at færdiggøre en master i komplement­ær medicin. På Vejle Sygehus bliver hendes rolle at rådgive patienter i kræftforlø­b omkring de valg af alternativ behandling, de træffer.
FOTO: CHARLOTTE DAHL Jeanett Kertevig er ved at færdiggøre en master i komplement­ær medicin. På Vejle Sygehus bliver hendes rolle at rådgive patienter i kræftforlø­b omkring de valg af alternativ behandling, de træffer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark