Ekstra Bladet

Kommune siger nej til vaskemaski­ne

BLELØSNING: Odsherred Kommune vil hellere give Dorthe bleer end en ny vaskemaski­ne

-

Dorthe er født med spastisk lammelse og har ’ uheld’ i underbukse­rne dag og nat. Men Odsherred Kommune siger nej til at hjælpe hende med en vaskemaski­ne.

Hun skriver til nationen!, at hun har haft en industriva­skemaskine i 40 år.

– Den første fik jeg i 1980, og siden fik jeg nye industrima­skiner som hjælpemidd­el af kommunen, da jeg har meget vasketøj. I alt har jeg vel slidt fem- seks maskiner ned. De koster 40.000 kr.

Dorthe er født med spastisk lammelse og er ’vådligger’ både dag og nat.

Næh nej, inkontinen­s giver kun tilskud til bleer om dagen. Jeg kender en, som ikke kan få ekstra bleer til natten, men fik at vide, at han bare skulle lade være at drikke efter kl. 18. Eller måske gå over til tørkost. Hvad ved jeg – jeg har ingen kommunal uddannelse.

Carsten L

Håber ikke, de får udligning. Jeg troede i min naivitet, at man skulle foretage en individuel vurdering, når borgerne har brug for hjælp. Hende trunten på kommunen skulle jo selv prøve at rende rundt med lort i bukserne.

Karla H

Jeg synes, det skal være hendes eget valg, men forstår ikke fravalget af bleer; ud fra et hygiejnisk, sundheds og praktisk perspektiv må bleer da være et bedre alternativ. Det må da være enormt besværligt med al den vask og rengøring, og det må da medføre et stort slid på kørestol, seng, sengetøj, tøj m. m. og et gigantisk elforbrug.

Heidi Møller Lundin

– Den sidste industrima­skine fik jeg i 2006, og da den holdt op med at virke i 2018, måtte jeg selv købe en almindelig vaskemaski­ne. Det var i november 2018, og den kostede 3500 kr. Men nu er den slidt og helt færdig.

– Jeg har fra en til 12 maskiner vasketøj om dagen. Kommunen bliver ved med at sige, at det har været en fejl, at jeg fik de første maskiner, men jeg føler mig dårligt behandlet, siger Dorthe.

Hvis hun kan få en vaskemaski­ne til at holde i ti år, så ville det være en del billigere i længden end at bevilge hende ti bleer om dagen. Plus hun ville havde det bedre. Hvis man bruger bleer, så øger det chancen for infektione­r, og det koster mange penge at behandle i længden. Tror, kommunen har skudt sig selv i foden her.

Max J

Tidens bleer er en hel videnskab og produceret til store mængder. De er behagelige, og dermed får Dorthe et liv igen, hvor tiden ikke spildes på skift og vask.

Maskinen skal hun selv afholde.

Marianne Liljeborg Pedersen

Så vidt jeg har forstået, så kan damen muligvis få hjælp af kommunens kontinenss­ygeplejers­ke og kan så af den vej få bleer. Ligegyldig­t hvor meget hun vasker, vil jeg som sygeplejer­ske påstå, at det er helt i skoven, at hun ikke bruger bleer – det er direkte uhygiejnis­k, at hun bimmelimme­r og bummelumme­r i sit eget tøj, sengetøj m. m.

Anders Brink

Jeg har fra en til 12 maskiner vasketøj om dagen

 ?? PRIVATFOTO ?? Dorthe har på grund af sit handikap enorme mængder vasketøj.
PRIVATFOTO Dorthe har på grund af sit handikap enorme mængder vasketøj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark