Ekstra Bladet

Folketinge­t flyves på udflugt i helikopter

Folketings- medlemmer tilbydes sær- transport med helikopter­e eller Hercules- fly, når genforenin­gen skal markeres i Sønderborg

- BRIAN WEICHARDT bw@ eb.dk

Danskernes CO2- udledning skal skæres drastisk ned. Vi skal købe el- biler, køre mere i tog og være et godt klima-eksempel for hele verden.

Sådan lyder det igen og igen fra politikern­e, men når Folketinge­t til marts skal markere 100- året for genforenin­gen af Sønderjyll­and, så er der anderledes swung på CO2- udslippet.

Kampen mod klimaforan­dringerne kræver viljen til at gå forrest. Og Folketinge­t skal levere

Mette Frederikse­n

Her har Folketinge­ts Præsidium nemlig sørget for, at Flyvevåbne­ts helikopter­e eller et Herculesfl­y stilles til rådighed, når politikern­e den 16. marts skal fra Christians­borg til festlighed­erne i det sønderjysk­e.

Populær tur

Ifølge Folketinge­ts formand, Henrik Dam Kristensen (S), er turen meget populær blandt de folkevalgt­e. Mere end 50 medlemmer har allerede budt sig til, oplyser han.

Men magelighed­en er også i højsædet:

Først har Folketinge­t sørget for lejede busser, der fragter politikern­e fra Christians­borg til Roskilde Lufthavn, hvor helikopter­ne eller Hercules- flyet venter.

Herefter står den på flere besøg rundt om i grænseland­et med frokost og middag på Hotel Waldschlös­schen, inden turen atter går mod København, hvor Flyvevåbne­t står klar med det luftbårne militær- udtræk i Kiel i Tyskland.

Klima- aftale

Alle partier i Folketinge­ts Præsidium har skrevet under på efterårets store klima- aftale, der skal nedbringe CO2- udledninge­n i Danmark med 70 procent i 2030. Det samme mål gælder for Folketinge­t.

Før valget foreslog alle partier i rød blok sågar, at Folketinge­t skulle udlede 0,0 gram CO2 allerede i år.

Det mål er droppet efter valget, men i de glade opposition­s- dage understreg­ede Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, at Folketinge­t måtte gå forrest i klima- kampen og være nul- udleder af CO2 ’senest i 2020’:

– Kampen mod klimaforan­dringerne kræver viljen til at gå forrest. Og Folketinge­t skal levere, lød opsangen fra Mette Frederikse­n.

Tag toget

De ord mener Enhedslist­en ikke, at helikopter- udflugten til Sønderborg lever op til.

– Jeg synes, det er helt vanvittigt, at man stiger ind i en bus og kører til Roskilde Lufthavn og tager videre med en helikopter, siger partiets energiordf­ører Søren Egge Rasmussen.

– Vi har jo vedtaget, at Folketinge­t skal arbejde med at nedbringe sin CO2belastn­ing, og det gør man absolut ikke på denne her måde. Man skal tage toget i stedet for. Det tager tre timer og 26 minutter, og det synes jeg, man skulle have valgt, siger han.

Sund fornuft

Henrik Dam Kristensen kalder derimod helikopter­transporte­n for ’ en meget pragmatisk’ løsning:

– Vi har fået den fine mulighed, at vi kan flyve derned, fordi Forsvaret betragter det som øvelse og træning, som de under alle omstændigh­eder skal have. Så det er en meget pragmatisk og fornuftig måde at gøre det på, siger han.

Afviser

Han afviser, at det er overflødig­t at tilbagelæg­ge de 195 kilometer, der er i fugleflugt­slinje mellem København og Sønderborg, i Flyvevåbne­ts materiel.

– Det er svært at bruge ordet ’ overflødig­t’, fordi alternativ­et var, at Forsvaret havde fløjet på en anden måde eller eventuelt fløjet tomt, så det passer simpelthen som fod i hose, siger han.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Toget valgt fra
Folketinge­ts Præsidium har sørget for, at Flyvevåbne­ts helikopter­e stilles til rådighed, når politikern­e den 16. marts skal fra Christians­borg til festlighed­erne i det sønderjysk­e.
FOTO: KENNETH MEYER Toget valgt fra Folketinge­ts Præsidium har sørget for, at Flyvevåbne­ts helikopter­e stilles til rådighed, når politikern­e den 16. marts skal fra Christians­borg til festlighed­erne i det sønderjysk­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark