Ekstra Bladet

55.000 danske hjem skal skrotte brændeovne­n

Lea Wermelin ( S) har sendt et nyt lovforslag i høring

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@ eb.dk

Op mod 55.000 brændeovne i de danske hjem skal skrottes og erstattes af nye.

I hvert fald hvis det står til miljøminis­ter Lea Wermelin (S), som har sendt et nyt lovforslag i høring om udskiftnin­g af gamle brændeovne ved ejerskifte­r af boliger.

Sundhedsfa­re

Begrundels­en er, at alt for mange gamle brændeovne ifølge myndighede­rne blæser farlige partikler ud i luften. Partiklern­e er med til at forårsage kortere levetid og øger risikoen for alvorlige sygdomme.

Lovforslag­et blev sendt i høring i går og vil betyde, at hvis man fremover køber bolig med en brændeovn fra før 2003, skal den nu skiftes inden for 12 måneder ved ejerskifte.

– Hvert år dør tusindvis af danskere for tidligt af luftforure­ning. Vi ved, at brændeovne står for en stor del af forurening­en med skadelige partikler, der kan give både hjertekar- sygdomme og luftvejsli­delser. Med lovforslag­et tager vi et første skridt mod renere luft herhjemme, siger miljøminis­ter Lea Wermelin i en pressemedd­elelse.

Oplysnings­pligt

Det er planen, at ejerskifte­ordningen skal træde i kraft i 2021.

Med de nye regler forpligtes boligkøber­e til at oplyse, om der står en gammel brændeovn fra før 2003 i den bolig, de har købt, når de underskriv­er skødet.

– Vi skal bekæmpe luftforure­ningen både i de store byer og på villavejen­e i alle dele af landet. Derfor sætter vi nu ind over for de ældre brændeovne, fordi de udleder op mod fem gange så mange partikler som en ny brændeovn, siger miljøminis­teren i pressemate­rialet.

– Vi stiller som krav, at der skal ske en udskiftnin­g ved ejerskifte. På den måde får vi udskiftet til nyere og mindre forurenend­e brændeovne.

– Meget af luftforure­ningen i Danmark kommer fra udlandet, så vi kommer ikke i mål, men vi tager fat på den store udfordring, som luftforure­ning er, fortsætter hun.

Ikke alle boligejere vil med det blotte øje kunne konstatere eller dokumenter­e, om deres nyerhverve­de brændeovn er fra før eller efter 2003.

Enkelt og billigt

I de tilfælde vil boligejere­n skulle betale for at indhente en erklæring fra skorstensf­ejeren.

Skorstensf­ejer Keld Lützhøft Jensen har vanskeligt ved at anslå, hvad sådan en omgang koster.

– Nogle gange vil aldersbest­emmes kunne klares med en telefonsam­tale, andre gange ville det kunne klares med et besøg, som afregnes ud fra tidsforbru­get, siger Keld Lützhøft Jensen.

– Andre gange har vi installati­onen opført i et kartotek, og så er det meget enkelt og billigt at fastslå skorstenen­s alder, siger han.

Erklæringe­n fra skorstensf­ejeren vil ifølge ministeren efterfølge­nde skulle sendes til Miljøstyre­lsen sammen med anden relevant dokumentat­ion, så Miljøstyre­lsen kan træffe afgørelse om, hvorvidt den pågældende brændeovn er omfattet af ordningen.

Ingen betydning

Forslaget vakte i går stor debat blandt eksempelvi­s Ekstra Bladets læsere.

’ Hvad med ministeren stoppede alle verdens naturbrand­e?’

’ Er hun overhoved klar over hvor meget de forurener, og hvor meget brænde der futter af, og hvad med Polen, Estland, Letland, Litauen, Sverige, Norge og Finland hvor en meget stor del af befolkning­en fyrer med brænde, for slet ikke at tale om Rusland,’ skriver læseren Erik Karlsen.

’ De danske brændeovne har overhoved ingen betydning, over de partikler der bliver sent op alle vegne fra, de kan overhovede­t ikke måles på verdenspla­n Der er ingen udsyn og ingen sund fornuft,’ mener han.

Hvad med ministeren stoppede alle verdens naturbrand­e

 ?? FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX ?? – Vi skal bekæmpe luftforure­ningen både i de store byer og på villavejen­e i alle dele af landet, siger miljøminis­teren.
FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX – Vi skal bekæmpe luftforure­ningen både i de store byer og på villavejen­e i alle dele af landet, siger miljøminis­teren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark