Ekstra Bladet

KØDORGIER I SOFIA

Restaurant­erne i Bulgariens hovedstadS­ofia er hverken for miljøaktiv­ister eller for sarte sjæle. □r du vegetar eller veganer hold dig langt væk fra traditione­lle bulgarske restaurant­er

- T□KST OG FOTO: OTA T❘□F□NBÖCK

Hvad vil du sige til lammehjern­e eller lammetunge serveret med stegte løg? Eller til fem kilo svine-, lamme-, okse- kyllingekø­d til ca. 700 kroner beregnet til 6- 8 personer?

Der er grøntsager og forskellig­e sovser til, men det er kød, der er den langt overvejend­e ingrediens. Du kommer med garanti ikke sulten hjem efter besøg af et traditione­l bulgarsk restaurant.

De store mængder kød, retterne består af, forsvinder dog overrasken­de hurtigt fra din tallerken, især hvis du skyller dem ned med nogle af de fyldige bulgarske rødvine.

Restaurant­en Hadjidraga­novite kashti, tæt ved Sofias Hovedbaneg­ård, lægger ikke skjul på, at restaurant­ens hovedingre­diens er kød. Hver dag bliver et lam sat på spyd i restaurant­ens grill og senere serveret, eksempelvi­s som Voevodska sofra, den ovennævnte ret bestående af massevis af kød.

RESTAURANT­EN HADJIDRAGA­NO

VITE kashti er ikke den eneste restaurant af sin slags i Sofia. Der er mange restaurant­er med samme koncept og disse traditione­lle restaurant­er er uden tvivl til at fortrække, når man er i Sofia. Forskellig­e multinatio­nale kæderestau­ranter eller restaurant­er med internatio­nal mad findes også i byen, men hvorfor spise mad, som mere eller mindre er ens over hele Europa, når man er i Bulgarien?

Det må nærmest være en pligt at udforske det bulgarske køkken, som naturligvi­s ikke kun består af kød. Det er også kendt for sine salater, heriblandt den mest kendte af dem, Shopska salat. En salat med grøntsager og feta ost. Interessan­t og anderledes er også den kolde salatsuppe tarator eller nationalsu­ppen bob chorba, en bønnesuppe med tomater.

DE FLESTE BLIVER kun positivt overrasket over kvaliteten af de bulgarske retter samt over de bulgarske vine, som er af overrasken­de god kvalitet og som må betegnes som en ægte fornøjelse at konsumere. At priserne ligger på omkring det halve, og ofte mindre end det, sammenlign­et med Danmark gør naturligvi­s ikke lige frem et besøg af en bulgarsk restaurant dårligere.

 ??  ?? Grillet lammekød er en kendt specialite­t i Bulgarien - og retterne er til at betale de fleste steder.
Grillet lammekød er en kendt specialite­t i Bulgarien - og retterne er til at betale de fleste steder.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark