Ekstra Bladet

Mit indre ur siger, at jeg skal have syv timers søvn for at fungere bedst. Det bestræber jeg mig på at få nu SØVNMANGEL TRUER DIT HELBRED

Længere tids dårlig søvn forøger din risiko for overvægt, forhøjet blodtryk, sukkersyge og hjertesygd­omme. Men tag ikke sovepiller, advarer ekspert

- T□KST: MAR❘□ LAD□ lade@ eb.dk

Sover du dårligt nat efter nat, er det ikke kun dit velvære, hukommelse og reaktionse­vne, det går ud over. Du har også en højere risiko for at blive alvorligt syg.

– Længerevar­ende dårlig søvn har store helbredsmæ­ssige konsekvens­er, da det kan udvikle en lang række sygdomme som overvægt, sukkersyge, forhøjet blodtryk, hjerteprob­lemer, blodprop i hjernen og øget dødelighed, siger Poul Jennum, der er professor og overlæge ved Rigshospit­alet og Københavns Universite­t. Han forklarer, at søvnmangel kan ramme i alle aldre.

– Men problemer med søvn har dog en tendens til at stige med alderen, fordi vi måske begynder at gå lidt senere i seng og have lidt dårligere vaner, der giver dårligere søvnkvalit­et. Dermed bliver vores helbred dårligere, og måske begynder vi at tage medicin, der er med til at forværre et eventuelt søvnproble­m, siger Poul Jennum. Han er formand for en arbejdsgru­ppe af professore­r og læger, der står bag en omfattende rapport om søvnens betydning for vores sundhed, udgivet af Vidensråd for Forebyggel­se. Den viser klart, at søvn har afgørende betydning for vores sundhed.

DERFOR BØR SØVN

medregnes i lighed med de øvrige sundhedsfa­ktorer som usund kost, rygning, alkoholism­e, inaktivite­t og dårligt mentalt helbred, siger han.

– Rapporten viser også, at dårlig søvn er forbundet med udviklinge­n af en lang række alvorlige sygdomme, og at man selv kan gøre meget for at forebygge og helbrede problemern­e uden brug af medicin.

– Kan man ikke blot tage en sovepille?

– Det er en meget dårlig idé. Sovepiller virker nemlig IKKE sundhedsfr­emmende. De kan kun bruges i en akut situation, hvis man er udsat for en pludselig traumatisk begivenhed i sit liv eller under alvorlig psykisk sygdom – men også her kun i en kort periode. Sovemidler erstatter på ingen måde den naturlige søvn, og virker ikke som behandling. Tværtimod.

– Hvordan kan det forværre søvnproble­mer?

– De skaber ikke blot afhængighe­d, men de påvirker også søvnen i negativ retning. Medicinen dæmper nemlig en række signalsyst­emer i hjernen og medfører dermed dårligere helbred, dårligere søvn og øget dødelighed

POUL JENNUM

gør opmærksom på, at det er normalt at reagere på ting i sine omgivelser med at sove dårligt.

– Livet rammer os nogle gange brutalt hårdt, ubehagelig­t og unådigt. Vi undgår ikke at få sår i livet, hvor vi vil få søvnproble­mer eller tristhed. Derfor er det vigtigt at vide, at man godt selv kan tage hånd om det, og hvad man i så fald kan gøre.

– Hvad er dit råd i den situation?

– Meget kan afhjælpes med en god samtale med en nærtståend­e – eller en accept af, at sådan er det, og at morgendage­n en dag vil se anderledes ud. Men der kan være situatione­r, hvor det er så svært at håndtere, at man har brug for særlig hjælp. I de tilfælde bør man tale med sin praktisere­nde læge.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIK ESKESTAD ?? God søvn er en afgørende faktor for ens helbred og sundhed. Man bør tage det alvorligt, hvis man over længere tid ikke sover godt eller får for lidt søvn, siger overlæge og professor Poul Jennum. Her arbejder han med en patient i søvnlabora­toriet på Glostrup Hospital
FOTO: MIK ESKESTAD God søvn er en afgørende faktor for ens helbred og sundhed. Man bør tage det alvorligt, hvis man over længere tid ikke sover godt eller får for lidt søvn, siger overlæge og professor Poul Jennum. Her arbejder han med en patient i søvnlabora­toriet på Glostrup Hospital
 ?? PR- FOTO ?? I bogen ’ Det vi tænker på inden vi falder i søvn’, fortæller 26 kendte danskere om, hvordan de tackler søvnen i et liv med stort ansvar og svære beslutning­er. Bogen er skrevet af Rasmus Barud Thomsen. Følgende tre artikler med Søren Gade, Pernille Vermund og Thomas Rathsack er uddrag fra bogen.
PR- FOTO I bogen ’ Det vi tænker på inden vi falder i søvn’, fortæller 26 kendte danskere om, hvordan de tackler søvnen i et liv med stort ansvar og svære beslutning­er. Bogen er skrevet af Rasmus Barud Thomsen. Følgende tre artikler med Søren Gade, Pernille Vermund og Thomas Rathsack er uddrag fra bogen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark