Ekstra Bladet

PERSONALET NÆGTER AT BRUGE MASKE 68- årige ALS- ramte Birthe Larsen får renset sine luftveje via et hul i halsen, men trods coronarisi­ko bruger plejerne ikke maske og værnemidle­r

- PER MATHIESSEN BRIAN WEICHARDT pma@ eb.dk; bw@ eb.dk

Ansatte og vikarer på landets plejehjem bringer uden at selv at vide det coronasmit­ten ind til landets mest sårbare borgere, hvilket skønnes at have ført til op mod en tredjedel af alle covid- 19- relaterede dødsfald i Danmark.

Nu frygter 68- årige ALSramte Birthe Larsen, at hun også ender i coronastat­istikken over døde på danske plejehjem.

På Plejecente­r Kristiansm­inde i Roskilde er hun konstant bundet til en respirator, som gennem et hul i halsen hjælper hende med at trække vejret.

– Jeg overvåges 24 timer i døgnet, og der kommer en masse vikarer. Der er rigtig mange forskellig­e, og ingen af dem bruger værnemidle­r bortset fra handsker. Hverken masker, visirer eller noget som helst. De står inde over mig, når de ordner mit hul i halsen og suger sekret ud af mine luftveje, forklarer Birthe Larsen med besvær gennem sin respirator.

På grund af lammelse kan den 68- årige kvinde ikke selv suge sekretet op af luftvejene. På et døgn er hun typisk i kontakt med cirka 13 forskellig­e plejeperso­ner.

– Jeg har aldrig nogensinde set en eneste, der har båret nogen former for værnemidle­r. Hverken blandt sygeplejer­sker, plejeperso­nale eller respirator­iske hjælpere.

– De siger, at det ikke er nødvendigt med masker. De har intet på. Jeg fatter det ikke. Hvis ikke sådan en som mig skulle beskyttes mod at få noget ind i luftvejene, så ved jeg ikke, hvem der skulle, fortsætter hun. Birthe Larsen pointerer, at hun uden effekt har nævnt sin bekymring for plejehjems­ledelsen.

Hul i hovedet

Men hendes bekymring er helt reel. Det fastslår professor i klinisk mikrobiolo­gi Niels Høiby fra Rigshospit­alet, som også er regionsmed­lem for LA.

– Det er jo helt hul i hovedet. De skal selvfølgel­ig have maske på. Specielt når vi nu ved, at en del af de ansatte på plejehjem er smittede uden at vide det selv.

– Og hun er jo den mest udsatte person overhovede­t, man kan tænke sig. Hun kan ikke selv trække vejret, men er afhængig af maskinen, og af at der ikke går infektion i hendes lunger. I hendes tilfælde er det direkte ned i lungerne, siger Niels Høiby.

Netop i Roskilde har plejecenet­ret Trekroner haft flere covid- 19- dødsfald, og syv medarbejde­re blev senere testet positive. Senest oplyser Københavns Kommune, at 15 ansatte på plejehjemm­et Sølund var smittede uden at vide det. Ti procent af Sølunds beboere er døde med covid- 19 – og i alt ti procent af de ansatte var smittede.

De siger, at det ikke er nødvendigt med masker. Jeg fatter det ikke

Jeg overvåges 24 timer i døgnet, og der kommer en masse vikarer

Helt galt på plejehjem

– Det er gået galt på de danske plejehjem. De har ikke styr på det – man har ikke gjort sig klart, at de ansatte på plejehjem ikke er uddannet i hygiejne, som man er på et hospital, forklarer Niels Høiby.

Han kalder det grotesk, at personale på plejehjem kan have gået rundt uden at vide, de var covid- 19smittede.

– Man har haft for lidt fokus på at beskytte de ældre. En tredjedel af alle døde med coronaviru­s i Danmark er på plejehjem, siger han og fortsætter:

– Og så har man overset – hvad vi har vist i lang tid efterhånde­n – at man godt kan smitte, selvom man har meget let tilfælde af coronaviru­s. Alle ansatte og patienter på hospitaler skal jo testes nu. Sådan burde det jo også være på alle plejehjem.

Det er jo helt hul i hovedet. De skal selvfølgel­ig have maske på

Professor Niels Høiby

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Meget sårbar
På Plejecente­r Kristiansm­inde i Roskilde er Birthe Larsen konstant bundet til en respirator, som gennem et hul i halsen hjælper hende med at trække vejret.
FOTO: JONAS OLUFSON Meget sårbar På Plejecente­r Kristiansm­inde i Roskilde er Birthe Larsen konstant bundet til en respirator, som gennem et hul i halsen hjælper hende med at trække vejret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark