Ekstra Bladet

Det var meget bevægende

I dag er det 75 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelse­smagt

- MIKKEL RYRSØ EMMA BUSK mr@ eb.dk; eb@ eb.dk

Danmark står netop nu midt i en historisk krise på grund af coronaviru­ssen, men netop i dag for 75 år siden kom en anden alvorlig krise i Danmark til sin afslutning.

4. maj 1945 blev Danmark befriet fra den tyske besættelse­smagt. En af dem, der husker befrielsen, er 94- årige Per Lindeblad.

Han var aktiv i modstandsb­evægelsen under krigen, og netop derfor oplevede han 4. maj 1945 markant anderledes end de fleste danskere.

– Der skete ikke en skid ( 4. maj, red.). Jeg sad i Frøslevlej­ren, og vi var buret inde fra klokken seks om aftenen. Så det var først 5. maj om morgenen, vi fik det at vide, da lejerleder­en, Skjoldager, forkyndte det glædelige budskab. Vi stod med tårer i øjnene næsten allesammen. Det var meget bevægende, fortæller Per Lindeblad.

Tyskerne var væk

Selvom nyheden først gik op for de indespærre­de 5. maj, husker Per Lindeblad, at han bed mærke i noget usædvanlig­t dagen forinden.

– Vi havde set, at tyskerne rykkede ud af lejren med en hel masse habengut på cykler og i biler, så vi havde på fornemmels­en, at der var noget i gang. Men vi vidste ikke rigtig, hvad det var.

– Men da vi vågnede 5. maj og kom ud på pladsen, var der ingen tyskere nogen steder, så vagterne må have forladt lejren i løbet af natten. Der var en dansk administra­tion dernede, og der kunne vi få en billet hjem, hvis man ville det, siger Per Lindeblad.

Per Lindeblad var aktiv i modstandsg­ruppen BOPA fra 1942 og frem til sin anholdelse 9. februar 1945, og selvom han havde været

Jeg sad i Frøslevlej­ren, og vi var buret inde fra klokken seks om aftenen

udsat for en hårdhændet behandling af Gestapo, inden han blev fængslet i først Vestre Fængsel og siden Frøslevlej­ren, tog han ikke imod en billet hjem.

I stedet meldte han sig som grænsevagt og kontroller­ede de tyske soldater, der nu skulle sydpå over grænsen.

Gud, konge og fædreland

Siden har han spekuleret på, hvad der fik ham til at melde sig ind i modstandsg­ruppen.

– Jeg har tit tænkt på, hvorfor jeg meldte mig. Jeg er vokset op i Bredgade, og der var det jo Gud, konge og fædreland.

– Jeg gik i Krebs’ Skole, der var det det samme, og så var jeg i en skydeforen­ing ude på Amager, hvor jeg lærte at skyde med både maskinpist­oler, geværer og revolvere, siger den 94- årige, der i dag bor i København.

Engagement­et i modPRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R PressReade­r. com + 1 604 278 4604 . . . . .

Da vi vågnede femte maj og kom ud på pladsen, var der ingen tyskere nogen steder

standsgrup­pen holdt han skjult for sine forældre.

– Jeg var heldig, at jeg fik et stort værelse på tredje sal. På den måde kunne jeg snige mig ud om aftenen uden at blive set, og så ligge i sengen om morgenen, når min mor kom og vækkede mig.

– Bomber havde jeg også liggende derhjemme. Jeg havde et cykelskur, som kun jeg havde nøgler til, hvor jeg gemte brandbombe­r og tændsatser. Der lå meget godt dernede, fortæller han.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Jeg var heldig
– Jeg var heldig, at jeg fik et stort værelse på tredje sal. På den måde kunne jeg snige mig ud om aftenen uden at blive set, og så ligge i sengen om morgenen, når min mor kom og vækkede mig, fortæller Per Lindeblad.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Jeg var heldig – Jeg var heldig, at jeg fik et stort værelse på tredje sal. På den måde kunne jeg snige mig ud om aftenen uden at blive set, og så ligge i sengen om morgenen, når min mor kom og vækkede mig, fortæller Per Lindeblad.
 ??  ?? 4. maj 1945 fejrede mange gla
4. maj 1945 fejrede mange gla
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ??
FOTO: RITZAU SCANPIX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark