Ekstra Bladet

Parallelle­r til coronakris­en

-

75 år efter befrielsen står Danmark og verden midt i en ny krise med udbredelse­n af coronaviru­ssen og nedlukning­en af samfundet. Og der er flere ligheder mellem den nuværende coronasitu­ation og tiden under besættelse­n, fortæller museumsins­pektør ved Nationalmu­seet Mette Boritz.

– Som samfund har vi ikke prøvet noget siden besættelse­n, som er så omsiggribe­nde som det, vi oplever nu, siger hun og tilføjer, at selvom det selvfølgel­ig er to vidt forskellig­e situatione­r, er der mange parallelle­r at drage.

Samfundssi­nd og hamstring

Et af de mest tydelige sammenfald er ifølge Mette Boritz retorikken om fællesskab og samfundssi­nd.

Ordet samfundssi­nd blev allerede benyttet af den socialdemo­kratiske statsminis­ter Thorvald Stauning i 1939, fortæller hun.

– Han bruger ordet samfundssi­nd i en radiotale 2. september 1939, hvor krigen var brudt ud. Danmark er ikke besat endnu, men Tyskland har invaderet Polen, og så kommer der simpelthen sådan en hamstrings­bølge i Danmark.

– Folk bliver urolige, og så hamstrer de sukker, te og sæbe, siger Mette Boritz.

Besættelse­stiden var ligesom coronakris­en også en tid, hvor flere og uvante forbud blev indført i Danmark, fortæller Mette Boritz.

Forsamling­sforbud

– Der var også perioder med forsamling­sforbud for eksempel efter 29. august 1943, hvor regeringen går af, og tyskerne indfører undtagelse­stilstand. Der indførte man også spærretid og dermed forbud mod at gå ud om aftenen, siger hun.

Tyskerne ville have, at den danske regering skulle indføre dødsstraf, og man truede med, at hvis folk stimlede for tæt sammen, ville de blive skudt. Det ville den danske regering ikke være med til, og den gik af, fortæller Mette Boritz.

 ?? PR- FOTO ?? – Folk bliver urolige, og så hamstrer de sukker, te og sæbe, siger museumsins­pektør Mette Boritz.
PR- FOTO – Folk bliver urolige, og så hamstrer de sukker, te og sæbe, siger museumsins­pektør Mette Boritz.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark