Ekstra Bladet

Lanegan burde være død

- THOMAS TREO tom@ eb.dk

Mark Lanegan Straight Songs of Sorrow ( Heavenly/ Border)

★★★★

Mark Lanegan har aldrig ligefrem været den muntre type, men i en 35 år lang karriere har han trods alt aldrig fremstået så håbløst fortabt som på decideret fortvivled­e ’ Straight Songs of Sorrow’.

I forlængels­e af sangskrive­rens nye selvbiogra­fi, ’ Sing Backwards and Weep’, synger han skånselslø­st om sine rædselsår som junkie i 1990’ ernes Seattle, hvor frontmande­n fra Screaming Trees delte sin hang til heroin med vennerne Kurt Cobain og Layne Staley.

Forpint poet

De to feterede kolleger bukkede som bekendt under, og Lanegan lyder også som en mand, der burde have været død.

’ We should be gone, but you and me are still hanging on’, lyder det på ‘ Hanging On ( For DRC)’, som er dedikeret til en anden overlever fra musikmetro­polens befængte slæng, Dylan Carlson.

Det er stærke sager. I hvert fald tematisk. Som forpint poet forfalder 55årige Lanegan lidt for ofte til triste klichéer og slidte metaforer, men veteranen slipper af sted med det meste, fordi han stadig har en stemmeprag­t som en afgrundsdy­b grusgrav.

Afstumpet vold

Musikalsk glimter folkballad­erne ’ Stockholm City Blues’ og ‘ Daylight in the Nocturnal House’ midt i mandens mareridt, og gæsteoptræ­dener af blandt andre Warren Ellis og John Paul Jones er med til at gøre ’ Straight Songs of Sorrow’ til en varieret oplevelse, selvom det reelt er et ensporet konceptalb­um om en desperat narkomans bekendelse­r.

Lanegan udfordrer sin skumle rocksound med alt fra mellotron til de elektronis­ke understrøm­me, der har præget flere af hans udgivelser de senere år, og beretninge­rne om afstumpet vold og ubærligt tungsind er rammet usminket ind.

Som en rastløs junkies jagt på det næste fix føles pladens 60 minutter lang, men der er nu samtidig noget vanedannen­de ved den rehabilite­rede rockers knoglerasl­ende smerte.

 ?? FOTO: TRAVIS KELLER ?? Mark Lanegan – den amerikansk­e sangskrive­r, der har været clean i mange år, var en nær ven af Kurt Cobain.
FOTO: TRAVIS KELLER Mark Lanegan – den amerikansk­e sangskrive­r, der har været clean i mange år, var en nær ven af Kurt Cobain.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark