Ekstra Bladet

JEG BLEV NARRET

Tiltalt troede blot, han skulle levere ulovlige mobiltelef­oner gemt en i kage til fængslet bandeleder, hævder han

- CAMILLA MARIE NIELSEN cama@ eb.dk

En 17-årig mand blev ifølge egen forklaring helt ufrivillig­t blandet ind i et ledende bandemedle­ms spektakulæ­re flugt fra retspsykia­trisk afdeling i Slagelse sidste år.

I retten i Næstved, hvor sagen mod syv tiltalte i går begyndte, forklarede den unge mand, at han på dagen for flugten havde indvilget i at smugle tre mobiltelef­oner ind på den psykiatris­ke afdeling.

– De var blevet gemt i en kage, som jeg skulle gå ind med, forklarede den nu 18årige B, som efter eget udsagn fik 10.000 kroner for at medbringe en bradepande med flødeskums­kagen til et besøg hos den 24-årige NNV-bandeleder Hemin Dilshad Saleh.

Gravede i kagen

I stedet gemte kagelagene på to våben – en gaspistol og gasrevolve­r – som de to ifølge tiltalen efterfølge­nde benyttede til at true sig ud af hospitalsa­fdelingen, hvor bandeleder­en sad surrogatfæ­ngslet i forbindels­e med et overfald.

Den nu 18- årige nægter sig skyldig i den væbnede flugt. Han forklarede, at han aldrig ville have medbragt kagen, hvis han havde vidst, at den skulle bruges til en befrielses­aktion.

– Jeg tænkte: tre telefoner – det koster højst en bøde. Men jeg blev narret, sagde den 18- årige, som forklarede retten, at han heller ikke vidste, det var den 24- årige bandeleder, som han skulle besøge og give kagen til.

Da han tog plads i besøgsloka­let på den retspsykia­triske afdeling i Slagelse, kunne han derfor til sin overraskel­se konstatere, at flødeskums­kagen gemte på to våben.

– Der blev gravet i kagen. Da tænkte jeg: o. k. der må været noget galt. Jeg blev bange, så jeg trak gardinerne for, så de ikke skulle se, hvad der skete, fortalte den tiltalte, som besluttede sig for at ’ hoppe med på flugten’.

– Jeg tænkte bare, jeg skal ud. Jeg skulle ikke have en kugle i røven.

Anonym henvendels­e

Ifølge den 18- årige var aftalen kommet i stand efter en anonym henvendels­e over en krypteret beskedtjen­este på mobilen. Herefter fik han 10.000 kroner i en kuvert og et løfte om, at 30- 50 personer ville købe tøj fra den tiltaltes firma.

Omvendt mener anklagemyn­digheden, at bandeleder­en sammen med den 18årige og sagens øvrige tiltalte nøje havde planlagt og tilrettela­gt den kyniske flugt, som fandt sted 19. november sidste år.

Under flugten blev der benyttet fire forskellig­e biler, nogle agerede følgebiler, mens en sort Mercedes, som ventede på bandeleder­en og den 18- årige tiltalte, blev byttet ud med en mindre hvid flugtbil kort efter befrielsen.

Den 24- årige bandeleder erkender flugten, mens resten af de tiltalte nægter sig skyldige.

Alle sagens tiltalte har ifølge politiet tilknytnin­g til bandegrupp­eren NNV fra København.

Der blev gravet i kagen. Da tænkte jeg: o. k. der må været noget galt

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Udspekuler­et
Tungt bevæbnet politi på gaden efter den udspekuler­ede fangeflugt i november 2019.
FOTO: PER RASMUSSEN Udspekuler­et Tungt bevæbnet politi på gaden efter den udspekuler­ede fangeflugt i november 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark