Ekstra Bladet

TOUR DE EM

KÆMPE SPORTSFEST: 2021 bliver en historisk sommer med både EM i fodbold og Tour de France i København

- JAN JENSEN Jaj@ eb.dk

Efter halvanden måneds bæven kan de danske fodboldfan­s med forkærligh­ed for EM og det danske landshold ånde lettet op. Næste sommer kommer til at byde på både EM og Tour de France i den danske hovedstad.

Det fortalte overborgme­ster Frank Jensen på et pressemøde på Københavns Rådhus.

UEFA meddelte allerede 17. marts, at EM vil blive skudt et år. Egentlig skulle København have svaret 30. april, men ikke alt på rådhuset foregår i skarpt trav, og udfordring­en har været at få plads til EM i juni næste sommer uden at genere Tour de France, som begynder med en enkeltstar­t i København 2. juli.

Det har især handlet om eksponerin­g, altså synlighed i gadebilled­et, og her opererer både UEFA og ASO, selskabet bag Tour de France, med ret skrappe betingelse­r.

Tourens krav

Ifølge kontrakten med ASO skal København ’ males’ i

Tourens gule farve i hele 100 dage før starten 2. juli. Eller som det hedder i et notat fra Københavns kommune:

’ Den første etape i Danmark er en enkeltstar­t i København 2. juli og to efterfølge­nde etaper fra Roskilde til Nyborg og fra Vejle til

Sønderborg. Forud for selve enkeltstar­ten er især et omfattende 100- dages program, hvor byerne er forpligted­e til udsmykning og optakt samt en lang række events forud for Grand Depart.’

UEFA’s krav

UEFA’s krav er, at København og omegn skal ’ males’ i EM’s blå farve fra 14 dage før den første kamp, som er 13. juni i Parken, hvor Danmark møder Finland. Den blå farve skal være i bybilledet indtil dagen efter EMfinalen, som spilles i London 12. juli.

Desuden skal der være en åben fanzone i København under hele turneringe­n og storskærms­arrangemen­ter. Den sidste kamp i Parken er en 1/ 8- finale 29. juni, altså flere dage før tourens enkeltstar­t.

ASO har hele tiden siddet med den lange ende. Kontrakten med Københavns Kommune er uopsigelig. Med mindre der kommer en ny pandemi om et år, bliver der kørt Tour de France i København og videre ud i det danske land sommeren 2021.

Anderledes har det forholdt sig med EM. Her gav UEFA på grund af coronaen København en mulighed for at trække sig som værtsby, uden at det ville koste en krone.

Stockholm på spring

Der er andre byer, der står på spring for at overtage værtskabet. Spørg bare i Stockholm, hvor de har et nærmest helt nyt stadion med plads til 50.000 tilskuere.

Slagsmålet omkring København har altså blandt andet handlet om et farve

Kontrakten med Københavns Kommune er uopsigelig

knald. Både UEFA og ASO skal eksponeres, og de to parter har skullet give plads til hinanden. Det er så sket, og derfor får København og Danmark en historisk sommer.

Hos UEFA har man hele tiden været på det rene med, at ASO kom først. Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r har fodboldfor­bundet længe været indstillet på en form for kompromis, men stadig med stor synlighed.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER/ RITZAU SCANPIX ?? Stolt borgmester
– Vi kan nu se frem til en fantastisk sportssomm­er i København næste år med masser af fest og fællesskab – som er det, vi trænger allermest til at kunne se frem til, sagde Frank Jensen.
FOTO: ANTHON UNGER/ RITZAU SCANPIX Stolt borgmester – Vi kan nu se frem til en fantastisk sportssomm­er i København næste år med masser af fest og fællesskab – som er det, vi trænger allermest til at kunne se frem til, sagde Frank Jensen.
 ??  ??
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Fest i Parken. Med et års forsinkels­e er Parken klar til fodboldfes­t næste sommer.
FOTO: LARS POULSEN Fest i Parken. Med et års forsinkels­e er Parken klar til fodboldfes­t næste sommer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark