Ekstra Bladet

BLÆSTE PÅ BROSTRØMS ADVARSEL

METTES BARSKE NEDLUKNING: Eksperter kalder hidtil ukendt mail ’ tankevække­nde’ og efterlyser svar fra statsminis­teren på, hvem der rådede til at lukke Danmark

- JEPPE FINDALEN jf@ eb.dk

Inden statsminis­ter Mette Frederikse­n lukkede Danmark massivt ned, advarede Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, om, at en omfattende nedlukning kunne gøre mere skade end gavn for samfundet.

Det fremgår af en mail, Søren Brostrøm sendte til centrale embedsmænd i Sundhedsmi­nisteriet 1. marts – ti dage før nedlukning­en af Danmark.

I mailen pointerer Søren Brostrøm, at ‘ der kan være et ufordelagt­igt forhold mellem skadelige og gavnlige effekter’ ved at lukket store dele af Danmark for at bremse spredninge­n af coronaviru­s.

Søren Brostrøm

’ Tiltag som begrænsnin­g af forsamling­er samt lukning af virksomhed­er, uddannelse­sinstituti­oner og trafikforb­indelser kan have betydelige negative samfundsmæ­ssige og økonomiske effekter,’ skriver Brostrøm, som samtidig gør det klart, at det er tvivlsomt, hvilken effekt det vil have på smittespre­dningen i Danmark.

‘ Der er generelt ikke god dokumentat­ion for den smittefore­byggende effekt ved disse tiltag. Der synes at være nogen evidens for, at lukning af arbejdspla­dser og forlængels­e af ferie kan reducere smittespre­dning og sygdomsbyr­de ifm. influenza- epidemier.’

En høj tærskel

I mailen slår Søren Brostrøm fast, at der skal meget til, før Sundhedsst­yrelsen vil tage så indgribend­e metoder i brug.

’ Da der kan være et ufordelagt­igt forhold mellem skadelige og gavnlige effekter, vil der derfor være en høj tærskel for, at Sundhedsst­yrelsen vil anbefale omfattende tiltag som anført. Men udvalgte dele kan have sin plads. I den forbindels­e kan det overvejes, om der kan være mindre indgribend­e tiltag, der kan fremmes politisk,’ skriver Søren Brostrøm.

Som eksempel nævner han en forlængels­e af påskeferie­n og en opfordring og understøtt­else af, at virksomhed­er og uddannelse­sinstituti­oner kan tilbyde hjemmearbe­jde.

Der er generelt ikke god dokumentat­ion for den smittefore­byggende effekt ved disse tiltag

Ingen anbefaling af nedlukning

Hverken Søren Brostrøm eller Sundhedsst­yrelsen ønsker at udtale sig. Ekstra Bladet har blandt andet spurgt, om styrelsen endte med at anbefale en nedlukning af Danmark før den 11. marts, og om Søren Brostrøm ændrede holdning til spørgsmåle­t undervejs.

Styrelsen henviser til risikovurd­eringen fra 10. marts, hvori den omfattende nedlukning ikke fremgår som en anbefaling.

Over for det står, at statsminis­teren 11. marts valgte at gennemføre den massive nedlukning af Danmark.

Statsminis­teriet er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendels­e.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ??
FOTO: ANTHON UNGER
 ??  ?? Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm advarede om, at en omfattende nedlukning kunne gøre mere skade end gavn for samfundet.
Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm advarede om, at en omfattende nedlukning kunne gøre mere skade end gavn for samfundet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark