Ekstra Bladet

Altan- kommunisme

-

Borgerrepr­æsentation er KØBENHAVNS et politisk evigt fascineren­de laboratori­um.

Hvor de fleste andre kommuner i landet har en enkelt eller to typer i udkanten af byrådet til at stille de mere besynderli­ge forslag, så har man i København i stedet valgt at gøre det således, at denne type forslagsst­illere sidder på magten.

eksempelvi­s set ved AlternaDET HAR VI tivet, der ikke ønsker turister, der smider penge i butikkerne inden for bygrænsen. Eller for den sags skyld Venstre ( ja, de der typer, som kalder sig liberale), der ønsker et kommunalt gendarmkor­ps af ’ tyssevagte­r’.

er legio. For OG LISTEN ja, i København giver vi ofte magt til dem, der vil fornøje sig for andres penge, og ikke dem, der vil kedelig og solid administra­tion for andres penge.

Enhedslist­en prisen. Den MEN NU TAGER nuværende teknik- og miljøborgm­ester vil forbyde flere altaner i København; ikke fordi de er grimme, forstyrrer byrummet eller lignende semi- valide argumenter. Nej, argumentet er først og fremmest, at hvis lejlighede­rne i hovedstade­n bliver for gode, så bliver de også for dyre, og så forsvinder ligheden i boligmasse­n.

Den naturlige konDET ER JO HÅBLØST. sekvens af Hedeagers standpunkt – havde fortidens politikere fulgt samme linje – havde været, at byfornyels­en aldrig var sket, for tænk, hvor meget lighed vi havde kunnet have, hvis alle havde toilet i baggården, og priserne aldrig var steget. Måske vi bare alle kunne flytte i 250- meters betonbygni­nger, så ville vi være åhh så lige!

Det er åbenlyst uden forbindels­e virkelighe­den. til

fjernet fra realiMEN UD OVER AT VÆRE teteterne er Enhedslist­ens forslag også et udtryk for alt det værste, vi har på den yderste venstreflø­j i Danmark. Nærmere bestemt behovet for at detajlregu­lere borgerne ned i mindste detalje.

Det er ikke borgerne, der har nøglen til det gode liv på egne præmisser – det er politikern­e. Og i stedet for at nøjes med at sætte rammer for fællesskab­et, som borgerne så selv kan fylde ud, skal der reguleres ned i mindste detalje, for Gud forbyde, at borgerne fandt på en anden form for livsglæde end den af centralkom­itéen sanktioner­ede.

som noget, vi DET LYDER kender, denne planøkonom­iske tankegang. Og det skyldes formodentl­igt, at borgmester­en stammer fra den politiske fraktion i Enhedslist­en og omegn, der hedder Internatio­nale Socialiste­r. Det er sære typer, der kort fortalt mener, at en død russer ved navn Trotskij havde ret i det meste, og som forfægter en variant af kommunisme, der bl. a. fokuserer på central styring af partiet og samfundet.

Opinionen Leif Donbæk Jurist og medlem af SF – skriver om politik, samfund og retsstof

Læs mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

Det er ikke borgerne, der har nøglen til det gode liv på egne præmisser – det er politikern­e

at det, der ikke virMEN ER DET MULIGT, kede for et helt samfund, heller ikke virker for altaner?

Måske Enhedslist­en konkret og politikern­e i København generelt i højere grad kunne lokkes til at turde stole på, at borgerne selv kan indrette det gode liv, også selvom de tillader sig at indrette sig lidt anderledes, end Rådhuset ønsker ( oh rædsel!).

i højere grad burJA, MÅSKE RÅDHUSET de bruge kræfterne på de massive problemer, København har, i stedet for at opfinde nyreguleri­ng for de dele af København, der faktisk virker. Og måske undertegne­de er for meget jubeloptim­ist ved at nære et lønligt håb om, at det en dag vil blive således.

 ?? FOTO: LARS HANSEN ?? Den nuværende teknik- og miljøborgm­ester vil forbyde flere altaner i København, skriver Leif Donbæk.
FOTO: LARS HANSEN Den nuværende teknik- og miljøborgm­ester vil forbyde flere altaner i København, skriver Leif Donbæk.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark