Ekstra Bladet

SOUVENIR- BUTIKKER VAR PENGEVASKE­RIER FOR NARKOLIGA

OPERATION GOLDFINGER: Ni tons kokain er smuglet ind i Danmark af endansk- albansk liga, mener politiet

- JAN SØGAARD js@ eb.dk

Tivoli- gardere, platter fra Nyhavn og modeller af Den Lille Havfrue var blandt det krimskrams, der blev solgt til turister fra to ydmyge souvenirbu­tikker i København.

Men butikkerne var i virkelighe­den dække for en kriminel organisati­on, der fra 2012 til 2019 smuglede ni tons kokain til Danmark – 50 kilo hver måned – som blev solgt til aftagere i Danmark og Sverige.

Politiet mener, at en stor del af pengene fra salget af kokainen blev afleveret i de to souvenirbu­tikker, hvor indehavern­e sørgede for at veksle pengene til euro i udlandet, blandt andet i Polen.

Pengevaske­ri

Herefter hentede andre aktører i det kriminelle netværk pengebundt­erne med euro i de to butikker til indkøbet af kokain i Holland, Belgien og Tyskland.

Souvenir- butikkerne fungerede altså som pengevaske­rier for det kriminelle netværk, mener politiet, der har døbt den gigantiske kokainsag ’ Operation Goldfinger’.

Det fremgår af anklageskr­iftet mod de 15 formodede hovedmænd i netværket, der hovedsagel­ig består af albanere. Indehavern­e af de to souvenirbu­tikker er to familiemed­lemmer på 50 og 42 år, der er danske statsborge­re af udenlandsk herkomst.

Alle 15 tiltalte nægter sig skyldige. De risikerer op til 20 års fængsel, hvis de bliver fundet skyldige.

50 kilo kokain hver måned

Ifølge anklageskr­iftet har netværket hver måned importeret 50 kilo kokain.

Kokainen var så stærk, at den blev blandet 1: 1 med fyldstof, så de 4500 kilo indsmugled­e kokain er, ifølge tiltalen, blevet fortyndet til 9000 kilo salgbar kokain.

De 15 tiltalte har haft forskellig­e roller i netværket, mener politiet. Men de har optrådt som et samlet organisere­t netværk, der har indsmuglet, modtaget, besiddet, opbevaret og videreover­draget samlet ni tons kokain.

I Holland og Belgien sidder to personer fængslet i sagen og venter på at blive udleveret til Danmark.

I København var de to souvenir- butikker ikke officielt guldranded­e forretning­er, viser regnskaber­ne.

Den ene butik blev drevet af et iværksætte­rselskab og

Alle 15 tiltalte nægter sig skyldige. De risikerer op til 20 års fængsel, hvis de bliver fundet skyldige

gav i seneste regnskabså­r et beskedent overskud på knap 8000 kr.

Den anden butik blev drevet af et anpartssel­skab, som i seneste regnskab havde et underskud på godt 320.000 kr.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Fortjenest­en fra salget af flere tons kokain kørte gennem souvenir- butikkerne, lyder tiltalen i ’Goldfinger’- sagen.
FOTO: LINDA JOHANSEN Fortjenest­en fra salget af flere tons kokain kørte gennem souvenir- butikkerne, lyder tiltalen i ’Goldfinger’- sagen.
 ?? POLITIFOTO ?? Partier på typisk 15 kilo kokain blev smuglet ind i biler, der var forsynet med hemmelige rum. Her er et af partierne.
POLITIFOTO Partier på typisk 15 kilo kokain blev smuglet ind i biler, der var forsynet med hemmelige rum. Her er et af partierne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark