Ekstra Bladet

Dine feriepenge kan være på vej

Der tegner sig et politisk flertal for, at danskerne skal have udbetalt deres indefrosne penge

- JANUS ØSTERGAARD jao@ eb.dk

Mange danskere har optjent en god portion feriepenge, som egentlig skulle have været indefrosse­t i en særlig fond frem til pensionsal­deren.

Men nu er der udsigt til, at pengene i stedet tikker ind på kontoen inden for en overskueli­g fremtid.

I hvert fald tegner der sig et politisk flertal for at udbetale midlerne, som dermed kan hjælpe økonomien i omdrejning­er oven på coronakris­en.

Regeringen­s støttepart­i Radikale Venstre ser nemlig positivt på idéen.

Vi ser frem til at få en drøftelse med partierne om, hvordan man mest hensigtsmæ­ssigt kan lave en genstart af Danmark

’ Vi drøfter en række væksttilta­g i radikale netop nu. De indefrosne feriepenge kunne være et oplagt sted at se hen. Men vi har endnu ikke lagt os fast,’ lyder det fra partiets finansordf­ører, Sofie Carsten Nielsen, i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

I forvejen bakker samtlige borgerlige partier i udgangspun­ktet op om forslaget, og dermed er flertallet på vej til at falde på plads.

Positive økonomer

Derudover ser både den nuværende økonomiske overvisman­d, Carl-Johan Dalgaard, og hans forgænger, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, positivt på at bringe de indefrosne feriepenge til udbetaling, skriver Finans.

Vi lytter

Hos regeringsp­artiet, Socialdemo­kratiet, venter man dog med at blåstemple idéen.

– Vi lytter til de forslag, der kommer i debatten – der er mange fra både økonomer, organisati­oner og andre partier. Vi afviser ikke noget for nuværende, og vi ser frem til at få en drøftelse med partierne om, hvordan man mest hensigtsmæ­ssigt kan lave en genstart af Danmark, siger finansordf­ører Christian Rabjerg Madsen.

De indefrosne feriepenge udgør i alt 100 mia. kr. Ordningen skyldes, at danskerne optjener dobbelte feriepenge i overgangsf­asen til en ny model.

For den enkelte er der tale om et beløb, som udgør 12,5 procent af den ferieberet­tigede løn.

Det vil sige bruttolønn­en fratrukket løn under ferie. Der skal betales skat af feriepenge­ne, når de bliver udbetalt.

De optjente midler er blevet indefrosse­t siden 1. september 2019 – ordningen løber frem til 31. august i år.

For at undgå en overophedn­ing af økonomien var der i første omgang lagt op til, at de mange milliarder skulle indefryses frem til pensionsal­deren.

Men med behovet for at sætte skub i økonomien, efter at cononakris­en lammede samfundet, har flere altså peget på en udbetaling af feriepenge­ne som en oplagt mulighed.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Ferie, ferie, ferie
En del af danskernes feriepenge er blevet indefrosse­t siden september sidste år. Nu tegner der sig et politisk flertal for at udbetale dem, så det kan blive hyggeliger­e at holde ferie.
FOTO: MOGENS FLINDT Ferie, ferie, ferie En del af danskernes feriepenge er blevet indefrosse­t siden september sidste år. Nu tegner der sig et politisk flertal for at udbetale dem, så det kan blive hyggeliger­e at holde ferie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark