Ekstra Bladet

Krig ved færgelejet

Der er opstået kaostilsta­nde på Fanø Havn, fordi mange danskere i år holder ferie herhjemme

- jes CLAUS JESSEN

Det går voldsomt for sig i disse dage ved færgelejer­ne til og fra Fanø. Kilometerl­ange køer har udløst krigsligne­nde tilstande mellem øens faste beboere og det boom af turister, som for øjeblikket strømmer til den lille vadehavs- ø.

– Det er simpelthen for meget. Ikke mindst nogle af de danske turister opfører sig ubehagelig­t. De giver fuckfingre, skriger op og forsøger at blokere vejbanerne med deres biler, fortæller Rebekka- Liv Schmidt, som bor på Fanø.

Hun overvejer på sigt at flytte fra øen, som hun ellers holder meget af, hvis ikke der snart kommer ordnede forhold.

– Jeg vil nødigt opfattes som en sur kvinde. For det er jeg faktisk ikke normalt. Men nok er bare nok, siger Rebekka- Liv Schmidt.

Foretrække­r tyskere

Rebekka- Liv Schmidt føler sig med egne ord som ’ aktør i Lalandia’ – så vanvittigt har situatione­n efterhånde­n udviklet sig.

– Jeg er ked af at sige det. Men jeg vil faktisk hellere have tyske end danske turister på øen. Tyskerne er langt mere hensynsful­de, og de opfører sig ordentligt. De kunne ikke drømme om at give fuckfinger­en, siger hun.

Eksplodere­t

Danskere, der har valgt at holde ferie i Danmark, samt regeringen­s beslutning om, at fodgængere og cyklister kan sejle gratis til danske øer i juli måned, har fået besøgstall­ene på Fanø til at eksplodere her i højsæsonen.

Det har næsten dagligt fået færgedrift­en til at bryde sammen. Øens faste beboere har en såkaldt ØBizz, som giver dem adgang til at køre ind i en særlig vejbane og først ombord.

Det er en del turister i bilkøerne blevet rasende over. De vil ikke acceptere, at øens beboere kan springe de lange køer over.

Svært at lave skilt

Det er Molslinjen, der driver færgefarte­n mellem Esbjerg og Fanø. Her fortæller kommunikat­ionschef Jesper Maack, at skiltninge­n omkring Fanø- borgernes særlige Ø- Bizz ikke er god nok.

– Vi har hængt nogle A4skilte op, men ingen ser dem. Hvis vi anbringer nogle større skilte, hvor de er helt synlige, så vil de blive kørt ned af bilisterne, og folk vil få deres sidespejle ødelagt. Vi har også overvejet at hænge skilte op over selve betalingsa­nlægget. Men det er vores erfaring, at ingen ser skilte, der hænger højt oppe. Bilisterne har kun fokus på den forankøren­de bil og selve betalingen, siger Jesper Maack til Ekstra Bladet.

Ny færge

Fanø Kommune har forsøgt at få forbedret skiltninge­n for at undgå konflikter mellem øens faste beboere og turisterne. Øens viceborgme­ster Erik Nørreby ( V) opfordrer til, at Molslinjen får løst problemern­e her og nu.

Kommunikat­ionschef Jesper Maack oplyser, at Molslinjen næste år indsætter en spritny elfærge til 100 millioner kroner.

– Vi har dermed lavet den ultimative løsning på problemern­e, siger kommunikat­ionschefen.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Turist- boom
Kilometerl­ange køer udløser krigsligne­nde tilstande ved færgelejer­ne.
FOTO: ANDERS BROHUS Turist- boom Kilometerl­ange køer udløser krigsligne­nde tilstande ved færgelejer­ne.
 ?? PRIVATFOTO ?? Rebekka- Liv Schmidt er så træt af turisterne­s opførsel, at hun overvejer at flytte fra Fanø, hvis det fortsætter.
PRIVATFOTO Rebekka- Liv Schmidt er så træt af turisterne­s opførsel, at hun overvejer at flytte fra Fanø, hvis det fortsætter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark