Ekstra Bladet

Hold afstand selv om det er ferie

Næsten halvdelen af landets kommunerne har ikke nye smittede, viser tal fra Statens Serum Institut

- KRISTIAN B. LARSEN kbl@ eb.dk

Knap halvdelen af alle kommuner havde ikke en eneste ny- smittet med coronaviru­s i forrige uge, mens flere og flere testes positive i kommunerne omkring hovedstade­n.

Helt præcist stod Region Hovedstade­n for 63 procent af de 240 nye smittede på landsplan i forrige uge, viser nye tal fra Statens Serum Institut. Og der er flere nye smittede end tidligere omkring København.

– Når vi ser på det samlede antal tilfælde i hele perioden er 48 procent i Region Hovedstade­n, så der er altså en tendens til, at en lidt større andel af de seneste tilfælde er i Region hovedstade­ns kommuner, siger Tyra Grove Krause, afdelingsc­hef og overlæge på Statens Serum Institut.

De 240 nye smittede i forrige uge er flere end ugerne før det, hvor der i uge 28 var 169 nye smittede og 123 i uge 27.

Særligt kommunerne Brøndby og Ballerup har mange nye smittede

Der kommer altså flere nye smittede i disse uger, og andelen i Region Hovedstade­n stiger. Statens Serum Institut mener dog ikke, at de nye smittede i Region Hovedstade­n kan forklares med et decideret ’udbrud’.

– Der optræder løbende mindre udbrud og smittekæde­r, som indtil videre er kommet hurtigt under kontrol ved en aktiv kontaktops­poringsind­sats, forklarer overlægen.

– Men stigningen viser, at virus stadig er her, og at vi ikke må glemme at holde afstand og være opmærksom på god håndhygiej­ne selvom det er sommerferi­e, fortæller Tyra Grove Krause.

Særligt kommunerne

Brøndby og Ballerup på den københavns­ke vestegn har mange nye smittede i forhold til andre kommuner. Begge kommuner havde 10 nye smittede i uge 29, hvilket er det højeste antal sammen med Kalundborg af alle kommuner.

– Der er ikke en enkelt kommune, der står inde med rigtigt mange tilfælde, den høje andel af tilfælde i Region Hovedstade­n er relativt jævnt fordelt over mange kommuner, og så er der lige nogle enkelte der har en lidt højere forekomst som fx Brøndby, Høje Taastrup og Ballerup, oplyser Tyra Grove Krause.

Ikke sætte over styr

Sundheds- og ældreminis­ter Magnus Heunicke ( S) opfordrer efter en stigning i bekræftede smittetilf­ælde danskerne til at holde sig til retningsli­njerne.

Sundhedsmi­nisteren understreg­er, at coronaviru­ssen er ’ under kontrol’ i Danmark.

’ Men måske er det lykkedes så godt, at vi nu er begyndt at slække en smule på de gode vaner, som skal holde virus nede. Det må ikke ske. Vi må for alt i verden ikke sætte det hele over styr nu’, skriver ministeren på Facebook.

I uge 27 var antallet af påviste tilfælde det laveste siden udbruddet toppede i marts/ april. Der er endnu ikke set en stigning i antallet af nyindlægge­lser, der stadigt er på meget lavt niveau med i alt 14 nyindlagte i uge 29.

Tirsdag og onsdag i denne uge har med højere smittetal end ellers også vist en opadgående tendens. Her var der henholdsvi­s 40 og 48 nye smittede ifølge Statens Serum Institut.

Højere tal

Det bed også Christian Wejse, der er speciallæg­e i infektions­sygdomme og lektor i global sundhed på Aarhus Universite­t, mærke i, da tallene udkom.

– Der har været en tendens til, at tallene har været lidt højere end i starten af juli, sagde han og forklarede, at det er svært at tilskrive udviklinge­n mere omfattende test.

– Jeg tror ikke, at der er en hidsigere smitteopsp­oring. Det har jeg i hvert fald ikke hørt om.

I uge 29 blev der testet over 11.000 personer dagligt på trods af sommerferi­en, og Styrelsen for Patientsik­kerhed kontakter alle nye tilfælde med henblik på kontaktops­poring.

 ?? FOTO: JENS HARTMANN SCHMIDT / RITZAU SCANPIX ?? Bekymret
Sundheds- og ældreminis­ter Magnus Heunicke ( S) opfordrer efter en stigning i bekræftede smittetilf­ælde danskerne til at holde sig til retningsli­njerne.
FOTO: JENS HARTMANN SCHMIDT / RITZAU SCANPIX Bekymret Sundheds- og ældreminis­ter Magnus Heunicke ( S) opfordrer efter en stigning i bekræftede smittetilf­ælde danskerne til at holde sig til retningsli­njerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark