Ekstra Bladet

Syv danske slagterier knaldet

I en stor internatio­nalt koordinere­t aktion har flere danske slagterier fået bøder og indskærpel­ser

- EMMELY SMITH CHRISTIAN KLOSTER PETER JEPPESEN c@ eb.dk; pej@ eb.dk; es@ eb.dk

En kæmpe operation ved navn OPSON 2020 har ført til, at 350 tons fødevarer er beslaglagt af myndighede­rne på tværs af 80 lande.

Der er tale om en koordinere­t aktion mellem en række lande. Fødevarern­e beskrives som potentielt farlige. Det bekræfter Fødevarest­yrelsen over for Ekstra Bladet. I alt er syv ud af 11 danske slagterier, som Fødevarest­yrelsen har besøgt, blevet taget i aktionen og har fået bøder eller indskærpel­ser.

Det er blandt andet sket, fordi slagterier­ne ikke har kunnet dokumenter­e, hvor deres heste kom fra, og fordi nogle ikke havde undersøgt dyrene for parasitter.

’ Den form for overtrædel­ser ser vi på med alvor. Derfor har vi heller ikke tøvet med at skride ind over for de virksomhed­er, som ikke havde orden i papirerne,’ siger Anette Løvenkjær- Pearson, projektled­er i Fødevarest­yrelsen og souschef i Fødevarere­jseholdet, i en skriftlig kommentar.

Stor bøde

Anette Løvenkjær-Pearson uddyber over for Ekstra Bladet:

– Slagterier­ne har fået bøder for manglende sporbarhed, altså at slagterier­ne ikke i tilstrække­lig grad har kunnet dokumenter­e, hvor hestene kom fra, siger hun og tilføjer, at standardbø­den for dette ligger på 10.000 kroner.

– Den kan så variere i størrelse alt efter, hvor mange ansatte man har. En enkelt har også fået en bøde på 5000 kroner for manglende medvirken til kontrol, siger hun.

Pasproblem­er

Også i forhold til hestepas er der problemer:

’ Her fandt Fødevarest­yrelsen fejl eller tegn på forfalskni­nger i omkring 20 procent af de udenlandsk­e hestepas. Kun få danske pas viste tegn på forfalskni­ng. I alt blev mere end 250 pas gennemgået,’ skriver Fødevarest­yrelsen.

– Vi fandt en hel del udenlandsk­e pas, som var fiflet med, fortæller Anette Løvenkjær- Pearson.

Hestepas bruges blandt andet til at holde styr på, om en hest har fået medicin.

– Hvis en hest har fået medicin, må den ikke blive slagtet. Hvis man skifter siderne i passet ud, kan den blive slagtet alligevel, og det må man selvfølgel­ig ikke, fortæller hun.

Parasit

Nogle af slagterier­ne havde som nævnt heller ikke undersøgt dyrene for parasitter, fremgår det af pressemedd­elelsen.

– Det er en parasit eller en larve ved navn trikin, som lever i tarmene på dyr. Vi har ikke set det i Danmark i mange år, så det er ikke noget, vi konkret er bekymrede for, det er bare et krav, som skal overholdes, siger Anette Løvenkjær- Pearson.

Tidligere år kunne Fødevarest­yrelsens Rejsehold ydermere afsløre, at ti procent af 55 honningprø­ver viste sig at være falske fødevarer.

Det er i år niende gang, at Fødevarest­yrelsen deltager i Operation Opson. I år deltog mere end 80 lande.

Den form for overtrædel­ser ser vi på med alvor

 ?? FOTO: EUROPOL AND INTERPOL ?? Mere end 80 lande deltog i den store fødevareak­tion. Det var niende gang, at Fødevarest­yrelsen deltog i aktionen.
FOTO: EUROPOL AND INTERPOL Mere end 80 lande deltog i den store fødevareak­tion. Det var niende gang, at Fødevarest­yrelsen deltog i aktionen.
 ?? FOTO: EUROPOL AND INTERPOL ?? Det er især manglende sporbarhed, der har kostet de danske slagterier bøder, fortæller projektled­er i Fødevarest­yrelsen.
FOTO: EUROPOL AND INTERPOL Det er især manglende sporbarhed, der har kostet de danske slagterier bøder, fortæller projektled­er i Fødevarest­yrelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark