Ekstra Bladet

SÅ HVIDVASKED­E HAN 350 MILLIONER KRONER

Politiet havde ikke kræfter til tiltale i svindelsel­sag om 11 millioner, så først da 34- årig begyndte på hvidvask, fik han seks års fængsel

- NICOLAJ VORRE ANDREAS L. MUNK nivo@ eb.dk; munk@ eb.dk

Fra starten af 2019 til foråret 2020 var Kemal Cagatay Karaman med til at hvidvaske 350 millioner kroner sammen med tre andre mænd.

Politiet betragter ham som en af bagmændene i sagen, og han tilstod sin ledende rolle og fik seks års fængsel i starten af juli.

Men nu viser det sig, at han langt tidligere har været involveret i suspekte transaktio­ner, men ikke blev retsforful­gt på grund af politiets manglende ressourcer.

Forklaring­en er ressourcer

34- årige Kemal Cagatay Karaman har nemlig drevet to virksomhed­er, der med afsæt i lækket efterforsk­ningsmater­iale fra politiet, kan kædes sammen med en af de mest omfattende sager om økonomisk kriminalit­et, vi har haft i Danmark – Operation Greed.

Så skulle vi sidde med omkring 1000 tiltalte, og det kan vi på ingen måde håndtere

På baggrund af politiets materiale offentligg­jorde TV 2 i november en liste over 103 virksomhed­er, der har overført over en halv million kr. hver til de centrale selskaber i sagen.

På listen optræder Kemal Cagatay Karamans virksomhed­er Otto & Co Entreprise og K2 Bygge Entreprise ApS blandt nogle af dem, der har overført allerflest penge til selskabern­e i svindelsag­en.

Ifølge anklagemyn­digheden har virksomhed­erne, der har overført penge til selskabern­e i Operation

Greed, gjort sig skyldige i svig. Alligevel er ingen ansvarlige i virksomhed­erne, der bliver omtalt som såkaldt a- selskaber, og som der er omkring 900 af, blevet retsforful­gt.

– Man kan måske godt undre sig over, at selskabern­e ikke er tiltalt. Forklaring­en er ressourcer. Så skulle vi sidde med omkring 1000 tiltalte, og det kan vi på ingen måde håndtere, sagde Maria Cingari, specialank­lager ved Københavns Politi, ifølge Ritzau til et retsmøde i 2019.

Sammenlagt har Kemal Cagatay Karamans virksomhed­er overført 11 mio. kroner til selskabern­e i Greed- sagen, der blev offentligt kendt i 2017.

Ekspert: Han fik frihjul

Operation Greed handler meget lig den nye sag – hvor Kemal Cagatay Karaman er blevet dømt – om skatte- og momssvinde­l for 290 mio. kroner og hvidvask for svimlende en halv milliard.

Set i lyset af den nye sag, mener Jakob Dedenorth Bernhoft, ekspert i hvidvask og direktør i rådgivning­svirksomhe­den Revisorjur­a, at det er uheldigt, at man lod ham gå fri.

– Det er uheldigt, at man lader ham gå fri i første omgang. Hvis anklagemyn­digheden mener, at der er grundlag for at rejse tiltale – men årsagen er, at der er for mange selskaber – så er der sådan en som ham her, der slipper fri, og fortsæt

Der er 17 personer tiltalt i Operation Greed, der har kørt ved Retten i Glostrup siden slutningen af 2018.

Politiet har koncentrer­et sig om de personer, der har organisere­t netværket og haft kontrol med vekselkont­orer og de såkaldte skraldespa­ndsselskab­er, som virksomhed­erne – blandt andre Kemal Cagatay Karamans – har overført millioner af kroner til.

Det lykkedes dengang ikke TV 2 at få en kommentar fra den nu dømte, og Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få svar på en række spørgsmål via den dømtes forsvarer.

Eîn af de mest omfattende sager om økonomisk kriminalit­et, vi har haft i Danmark

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? Kemal Cagatay Karaman kontroller­ede sammen med sine medgerning­smænd en virksomhed i denne bygning i Hillerød. Virksomhed­en var en af i alt tre, der blev brugt til at hvidvaske 350 mio. kroner.
FOTO: ALEKSANDER KLUG Kemal Cagatay Karaman kontroller­ede sammen med sine medgerning­smænd en virksomhed i denne bygning i Hillerød. Virksomhed­en var en af i alt tre, der blev brugt til at hvidvaske 350 mio. kroner.
 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? En af de virksomhed­er, som Kemal Cagatay Karaman og de andre gerningsmæ­nd brugte til at hvidvaske 350 mio. kroner, havde adresse i et kontorhote­l her i Hellerup.
FOTO: ALEKSANDER KLUG En af de virksomhed­er, som Kemal Cagatay Karaman og de andre gerningsmæ­nd brugte til at hvidvaske 350 mio. kroner, havde adresse i et kontorhote­l her i Hellerup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark