Ekstra Bladet

Rensede statens bygning gratis

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@ eb.dk

I flere år har christians­havnerne kunne betragte den gamle Miljøstyre­lse i Strandgade 29 i København forfalde mere og mere. Statens bygning blev i stigende grad overmalet med graffiti og fingertegn­inger i snavset. Obskøne ord og penisser i alle størrelser prægede gadebilled­et i øjenhøjde, så ingen hverken turister eller lokale kunne slippe for synet i et område, hvor der hæges om udtrykket bl. a. med flere fredninger.

– Jeg er gået forbi flere gange, og pludselig blev det for meget, så jeg hentede mit gode gamle vinduespud­segrej og gik i gang – ganske gratis. Faktisk syntes jeg ikke, at vi kunne være bekendt at have sådan en gang snavs stående. Og de ansvarlige i staten gør tilsynelad­ende intet selv. Det kan de virkelig ikke være bekendt over for os, der skal gå og se på sådan en øjebæ, fastslår en indigneret Verner Rye.

Hverdagsak­tivisme

Den 57- årige christians­havner er har været coach i mange år og har klienter i alle samfundsla­g. Lidt hverdagsak­tivisme er kun god adspredels­e for ham, som er typen, der med knusende ro går i gang med lidt af hvert – også i almenvælde­ts navn.

– Jeg har også virket som vicevært i ejendomme. Derfor ved jeg, hvor stort et arbejde det er at holde en stor bygning. Derfor kan jeg med en vis vægt kalde dette for noget svineri, siger han.

På papiret har Strandgade 29 ’ kun’ stået tom siden 31. juli 2017. Men det må være, da man fjernede den sidste papirklips, for reelt har bygningen stået helt eller delvist tom meget længere, idet Miljøstyre­lsen på det tidspunkt havde boet i Haraldsgad­e på Østerbro længe.

Staten har tabt minimum 30 mio. kr.

Ifølge den såkaldte tomgangsli­ste fra Bygningsst­yrelsen er Strandgade 29 kun en af mange tomme bygninger, som staten årligt mister i omegnen af 100 mio. kr. i indtægter på. Den tomme bygning i Strandgade 29 har alene kostet et tab på knap ti mio. kr. årligt – officielt altså 30 mio. kr.

Faktisk syntes jeg ikke, at vi kunne være bekendt at have sådan en gang snavs stående

– Herregud. Det tog mig kun godt og vel halvanden time at rengøre vinduerne og pladerne under vinduerne på den del af facaden, som flest mennesker ser. Og mange christians­havnere bemærkede det med det samme. Mange henvendte sig for at spørge hvorfor, så derfor lagde jeg det på Facebook med overskrift­en ’ Tilståelse­ssag’. På et øjeblik fik jeg over 120 likes. Min vinduespud­sning med mere og fjernelsen af graffiti blev virkelig værdsat, fortæller Verner Rye.

For lille sag

Verners hverdagsak­tivisme blev bemærket positivt blandt de christians­havnere, der hver dag skal kigge på bygningen, men samme påskyndels­e var der imidlertid ikke at hente i Bygningsst­yrelsen.

Efter at have ventet i adskillige dage uden at kunne få en kommentar ringede Ekstra Bladet hjem til direktør i Bygningsst­yrelsen Rasmus Brandt Lassen, og det faldt ikke i god jord.

– Det er virkelig for lille en sag til, at jeg vil kommentere den i min ferie, fastslog direktøren.

Ekstra Bladet undskyldte naturligvi­s at have forstyrret med en positiv historie.

Bygningsst­yrelsens pressetjen­este har oplyst, at Strandgade 29 vil undergå en moderniser­ing i en ikke fjern fremtid, samt at Finanstils­ynet forventes at flytte ind i 2022.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Sagen i egen hånd
Det tog godt og vel halvanden time at sætte skik på den mest iøjefalden­de del af facaden. – Jeg har ikke renset i bund, for jeg vil ikke tage brødet ud af munden på de firmaer, der skal leve af at rengøre facader, forklarer Verner Rye.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Sagen i egen hånd Det tog godt og vel halvanden time at sætte skik på den mest iøjefalden­de del af facaden. – Jeg har ikke renset i bund, for jeg vil ikke tage brødet ud af munden på de firmaer, der skal leve af at rengøre facader, forklarer Verner Rye.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Verner Rye bor selv på Christians­havn og var så træt af at kigge på den beskidte bygning, at han ligefrem mener, at den var blevet en øjebæ.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Verner Rye bor selv på Christians­havn og var så træt af at kigge på den beskidte bygning, at han ligefrem mener, at den var blevet en øjebæ.
 ?? PRIVATFOTO ?? Hele facaden var grim og beskidt, men det lavede Verner Rye om på.
PRIVATFOTO Hele facaden var grim og beskidt, men det lavede Verner Rye om på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark