Ekstra Bladet

LUFTKRIG PÅ ANHOLT

MELDER FLYSELSKAB TIL MYNDIGHEDE­RNE: Talrige borgere og piloter klager over Copenhagen Air Taxi, der har monopol på øen

- MAYA TEKELI mt@ eb.dk

Hundedyre billetpris­er, ’dummebøder’ og anklager om forsøg på at skabe et monopol.

Anholt Flyveplads er denne sommer blevet centrum for et lokalt drama, der nu er endt med en klage med 40 medundersk­rivere til Konkurrenc­estyrelsen.

Klagen er rettet mod flyselskab­et Copenhagen Air Taxi og dets direktør Kenneth Arly Larsen, der blandt andet anklages for økonomisk at udnytte sin rolle som forpagter af flypladsen, hvor også fritidspil­oter lander.

– Det er fuldstændi­g urimeligt og krænker min retfærdigh­edssans, siger fritidspil­ot Keld Johnsen, der er en af frontperso­nerne i klagesagen.

Udnytter monopol

Ekstra Bladet fløj tidligere på ugen til Anholt Flyveplads for at undersøge konflikten nærmere. Det sker, efter at gruppen af vrede borgere og piloter i maj sendte en omfattende klage til Konkurrenc­estyrelsen.

Flere af klagepunkt­erne handler om, at Copenhagen Air Taxi reelt har monopol, da det også styrer flypladsen.

Det er et monopol, der ifølge klagerne udnyttes groft til at hæve priserne på både brug af flypladsen og flyvninger med flyselskab­et. Og førstnævnt­e gør det tæt på umuligt for fritidspil­oter at lande på øen med jævne mellemrum.

– Jeg har ikke noget imod, at Copenhagen Air Taxi flyver her.

– Men derfor behøver de ikke tvinge andre væk med de urimelige priser, siger Keld Johnsen til Ekstra Bladet.

Hæver priser voldsomt

Priserne fik således 1. januar i år et ordentligt nøk op, så hvis man flyver et lille fly, betales i dag 400 kroner for at lande på Anholt, og 800 kroner hvis flyet vejer mere end 1199 kilo.

Ifølge Copenhagen Air Taxi er priserne steget voldsomt, fordi de ikke er blevet reguleret i 14 år. Og fordi driftsomko­stningerne på pladsen er store.

Det er fuldstændi­g urimeligt Derfor behøver de ikke tvinge andre væk med de urimelige priser

Til sammenlign­ing koster det imidlertid blot 74,50 kroner i startafgif­t, hvis man lander i Roskilde Lufthavn med et lille fly. Også andre steder i landet er prisen markant lavere på flypladser, som både har landingsba­ner af asfalt og tilbyder en række andre services, hvilket ikke findes på Anholt.

Og det er dyrt at glemme eller undlade at lade sig registrere, når man bruger pladsen på Anholt.

Her lyder regningen nemlig på 1000 kroner, som Copenhagen Air Taxi skal have.

– Man kunne kalde det et røveri for åbent tæppe, siger Keld Johnsen, der har fløjet inden for og på tværs af landegræns­er i 36 år.

Dårlig landingsba­ne

Både han og de andre klagere mener samtidig, at de får meget lidt for pengene, hvis man selv lander på øen.

Græsbanen bliver ifølge dem nemlig ikke vedligehol­dt ordentligt, hvilket betyder, at der er huller i plænen, og det kan blive en dyr og farlig fornøjelse for piloterne.

– Hjulene kan glide, og så kan selv den mindste sten ryge op i propellen og ødelægge den.

– Det kan koste helt op til 80.000 kroner. Så på et tidspunkt gik jeg og samlede stenene op i hånden, men det var simpelthen for stort et arbejde, fortæller Keld Johnsen til Ekstra Bladet.

 ?? FOTO: EMMA A. SVENDSEN ?? Røveri for åbent tæppe
Fritidspil­ot Keld Johnsen er gået sammen med en række borgere og andre piloter i klagen over det store flyselskab.
FOTO: EMMA A. SVENDSEN Røveri for åbent tæppe Fritidspil­ot Keld Johnsen er gået sammen med en række borgere og andre piloter i klagen over det store flyselskab.
 ?? FOTO: EMMA A. SVENDSEN ?? Kaskettern­e er blandet godt sammen på Anholt, hvor flypladsen også styres af flyselskab­et, der driver øens eneste flyrute.
FOTO: EMMA A. SVENDSEN Kaskettern­e er blandet godt sammen på Anholt, hvor flypladsen også styres af flyselskab­et, der driver øens eneste flyrute.
 ?? FOTO: EMMA A. SVENDSEN ?? Sten som denne ligger på græsbanen, der ifølge piloterne slet ikke passes godt nok.
FOTO: EMMA A. SVENDSEN Sten som denne ligger på græsbanen, der ifølge piloterne slet ikke passes godt nok.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark