Ekstra Bladet

Ekspert: Det kan ramme alle

-

Testostero­n- mangel er mest almindelig hos midaldrend­e mænd og ældre, men den kan også ramme unge, hvor man allerede i teenageald­eren kan se symptomer på for lave værdier af testostero­n, forklarer Stefan Arver, der er lektor og læge ved Karolinska Universite­tssjukhuse­t i Stockholm.

– HORMONET DANNES

i høj grad i ungdomsåre­ne, hvor drenge, der har et lavt niveau af hormonet, ikke rigtig går i puberteten og derfor ikke på samme måde opbygger funktioner, der er afhængige af testostero­n.

– Skægvækst, dybere stemme og større muskulatur kan typisk stoppe med at udvikle sig. Også selvværdet kan blive ødelagt, da der sker meget i kroppen, som vi ikke kan se med det blotte øje. For mange kan det ofte skyldes en anden sygdom, eller det kan være arveligt.

BÅDE FOR UNGE OG ÆLDRE

gælder det, at hele ens eksistens bliver påvirket, når kroppens hormoner er i ubalance.

– Træthed og depression er et symptom, der kan have indvirknin­g på både humør og seksualite­t. Hos nogle forsvinder sex- og livslysten helt, men det er individuel­t, siger den svenske overlæge og forklarer, at når man bliver ældre, er det oftest livsstilss­ygdomme som fedme, diabetes type-2 eller gigtsygdom­me, der nedsætter produktion­en af testostero­n.

– Desværre er det almindelig­t at gå længe med problemern­e uden at få hjælp. Mange kender ikke til lidelsen, og det kan være van

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark