Ekstra Bladet

Lægen beroligede mig med, at jeg kan leve godt i mange år endnu

-

Man kan sgu sagtens leve uden sex, fastslår Jan. Han er 64 år og er medicinsk kastreret. Hans produktion af testostero­n er derfor stoppet, men hans gejst er stadig intakt, siger han og udbryder:

– Jeg kan stadig spotte en lækker dame på gaden. Man har vel levet livet.

af uhelbredel­ig prostatakr­æft og måtte som behandling gennemgå den kemiske kastration og efterfølge­nde kemoterapi. Han skal nu leve med følgevirkn­inger som bl. a. manglende sexlyst, øget fedtvæv, nedsat muskelmass­e og træthed – og på grund af kræftbehan­dlingen også forhøjet risiko for at udvikle sygdomme som knogleskør­hed, sukkersyge og hjerte- kar- sygdomme.

Da han begyndte at få hoftesmert­er, slog han dem længe hen som resultat af sine lange løbeture, og han antog, at de mange daglige toiletbesø­g var normalt i hans alder.

TIL SIDST GAV HAN EFTER

og besøgte i efteråret Aarhus Universite­tshospital, hvor han fik den nedslående besked.

– Jeg var i chok og tænkte, at jeg snart skulle dø. Men lægen beroligede mig med, at jeg kan leve godt i mange år endnu, fortæller Jan, der nu hvert halve år skal en tur forbi hospitalet for at bliver injiceret. Det vil han skulle resten af sin levetid.

DER GIK ET PAR UGER,

før Jan mærkede effekten af behandling­en, der betød færre toiletbesø­g, men også lettere følelsesmæ­ssig påvirkning, øget appetit og en manglende erektionse­vne, der betød, at han og konen indstilled­e sig på en tilværelse uden sex.

– Det er hun helt afklaret med. Vi mener begge, at man sagtens kan leve i et velfungere­nde parforhold uden sex. For os er der vigtigere ting i livet end det, fortæller Jan om parret, der har været gift 40 år. De har sammen fire voksne sønner, og samvær med familien, rejser og en positiv livsindsti­lling til livet, står nu øverst på listen.

UNDER SYGDOMSFOR­LØBET

tog Jan ni kilo på. På grund af det manglende energinive­au har han måttet neddrosle antallet af løbeture, men til gengæld har han nu omlagt sin kost, så han holder sig fra sukker og alkohol og i stedet spiser masser af grøntsager.

– Jeg føler mig godt tilpas, og både min kone og jeg tror, at jeg nok skal blive rask, understreg­er han.

Af hensyn til sit arbejde vil Jan være anonym, og han kalder sig derfor her for ’Jan’. Ekstra Bladet er bekendt med ’Jans’ identitet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark